időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Előnyben a leszbikus nő és a sérült férfi?

Keresztes Lajos
2005.03.22. 08:21

Fúrjátok egymást! – szól a brüsszeli utasításra tervezett antidiszkriminációs törvény üzenete – olvasható a Tageszeitungban. Megduplázódott a rasszista és antiszemita támadások száma Franciaországban – írja a Die Welt konzervatív napilap párizsi tudósítója.

die tageszeitung (taz.de)

A radikális baloldali lapban Bettina Röhl Diszkrimináció – nem, köszönöm! címmel ír szarkasztikus hangon a brüsszeli utasításra tervezett antidiszkriminációs törvényről.

Ön nő? Feltétlenül maradjon az. Más fajhoz tartozik? Jobb nem is lehetne. A többségtől eltérő etnikai háttérrel rendelkezik? Remek. Valamely vallás híve? Ha nem, keressen egyet gyorsan. Egy világnézetet biztosan fel tud valahol kutatni. Legyen egy saját sérülése, az nagyon jó lenne. Heteroszexuális? Nem túl szerencsés. Szedjen össze a fenti tulajdonságokból minél többet, és akkor igencsak rózsás jövő elé nézhet.

Ön férfi? Akkor önnek az elmúlt 20 ezer évben voltak esélyei. Az ön jövője igencsak sötét. A legrosszabb, ami valakivel történhet, hogy normális 25 és 55 közötti férfi.

Az antidiszkriminációs törvény üzenete világos: fúrjátok egymást! Mindenki mindenki ellen, pereskedjetek, ahogy csak belefér. Egy kis jóvátételt mindig ki lehet kényszeríteni a bíróság előtt. Nőjön ki a semmiből egy igazi antidiszkriminációs ipar! Figyeljetek! Rágalmazzatok! Alapítsatok a törvényben tervezett antidiszkriminációs egyesületeket! Harcoljatok a munkaadótok, kollégáitok, főbérlőtök, a biztosítótok, a szupermarketetek ellen, tegyétek mindezt az igazság és az antidiszkrimináció nevében. Ez a vörös-zöld koalíció szerint csupán évi 5 millió euróba kerül, ez mindannyiunkat boldoggá tesz, és a lehető legjobb légkört teremti meg ebben az országban.

Az intrikákat segítő törvény értelmében elég egy ellenszenves kollégáról annyit mondani: „szexista módon nézett rám”. Ezt nem kell bizonyítani, csak „hihetővé tenni.” Vajon hogy néz ki a diszkriminációtól védettséget élvezők fontossági sorrendje? Mi van akkor, ha egy leszbikus nő és egy azonos végzettségű sérült férfi jelentkezik ugyanarra a posztra? Ki kapja meg az állást?

Die Welt (welt.de)

A konzervatív napilapban Jochen Hehn Franciaországban radikálisan megemelkedett a rasszista támadások száma címmel küldött tudósítást Párizsból, az „emberi jogok országából.”
A rasszista és antiszemita támadások az elmúlt évben 2003-hoz viszonyítva majdnem megduplázódtak. Míg a „Nemzeti Emberjogi Tanácsadó testület” (CNCDH) éves jelentésében 2004-ben összesen 1565 ilyen jellegű támadást sorolt fel, addig 2003-ban mindössze 833-t tartottak nyilván. Ez a legmagasabb szint 1994 óta. A jelentést a belügyminisztérium adataira alapozták, az anyag összeállítói szerint igen magas a lappangás aránya, mert számos áldozat nem mer feljelentést tenni. A legnagyobb növekedést az észak-afrikai muzulmán bevándorlók elleni támadások száma mutatta, a 2003-as 232-ről 595-re növekedett. A bevándorlók elleni támadások robbanásszerű emelkedését regisztrálták Korzikán.
Az antiszemita motivációjú cselekmények 601-ről 970-re emelkedtek. Ezekben 36 személy sebesült meg. 44-ről 65-re emelkedtek a zsidó és muzulmán istentiszteleti helyek és temetők elleni rongálások.

Az antiszemita támadások kapcsán a bizottság megállapította, hogy az előző évekhez képest a közel-keleti helyzet egyre kevésbé motiválta az elkövetőket, ami azt mutatja, hogy az antiszemitizmust egyre kevésbé az aktuális történésekre adott válaszként, inkább „tartósan” megszilárduló jelenségként kell értékelni Franciaországban.

A jelentésben nem kapott helyett a mindennapos diszkrimináció.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.