A laboreredmények szerint általában biztonságosak a magyar élelmiszerek, de azért akadt néhány kifogásolható termék.
Ötvenhatféle tejből például nyolccal voltak problémák: öt magyarnál alacsonyabb, három külföldinél pedig magasabb volt a zsírtartalom a feltüntetettnél. Egy dán nemespenésszel érlelt lágysajtban pedig – főleg a terhes nőkre veszélyes – lisztéria kórokozót találtak.
Egy heringkonzervben a higany mennyisége haladta meg a megengedet szintet, de a termék így sem káros az egészségre. Az egyik piacon begyűjtött Iránból származó fügében viszont élő molylárvák voltak.
A szakemberek szerint azonban összességében véve biztonságosak a magyar élelemiszerek, az ellenőrzés pedig hatékony, nincs szükség egy új hatóság felállítására. A húsvét előtti akcióhoz hasonló élelmiszerbiztonsági ellenőrzésekre a jövőben is számíthatnak a forgalmazók.
hvg.hu

Egy perc alatt 800 ezret keresett a magyar sztár a fővárosi megbízással