Ügyészségi eljárás hűtlen kezelés miatt a VPOP-nál

Jelentős vagyoni hátrány érte egy ingatlanügylet kapcsán a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságát (VPOP) – tárta fel legutóbbi vizsgálata során az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Ezért hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt eljárást kezdeményeztek az illetékes hatóságnál, s a Legfőbb Ügyészség elrendelte a nyomozást – értesült a Magyar Nemzet.

Magyar Nemzet
2005. 04. 20. 22:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszeresen is kár érte a költségvetést a VPOP ingatlanügylete következtében – áll az ÁSZ jelentésében. Egyrészt, mert az ingatlant a piaci árnál magasabb összegért vásárolták, másrészt, mert a felújítást a közbeszerzési törvény megkerülésével, a verseny kizárásával végeztették el.

Történt ugyanis, hogy a vámhatóság, a Győr-Moson-Sopron Megyei Nyomozó Hivatal győri épületének megvásárlásakor olyan ajánlatot fogadott el, amely nem felelt meg a pályázati kiírásban megfogalmazott feltételeknek. Ráadásul a felújítások elvégzését a közbeszerzési eljárás megkerülésével, az adásvételi szerződésben rendelték meg. Lajos Béla, az ÁSZ jogi főosztályának vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: álláspontjuk szerint a költségvetésnek okozott kár az ingatlan felülértékelésének következtében mintegy negyvenmillió forint, a kötbér érvényesítésének elmulasztásából pedig 1,65 millió forint kára származott a vámhatóságnak. Lajos Béla közölte: ez utóbbi mulasztást a jelentés elkészítése óta pótolta a VPOP. Ugyanakkor további, az ellenőrzés által nem számszerűsített kárt okozott a verseny kizárásával végrehajtott felújítás – mondta.

A főosztályvezető hangsúlyozta: hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt eljárást kezdeményeztek a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál, ám február 4-én azt a tájékoztatást kapták, hogy az eljárás megszüntetését kezdeményezte a Fővárosi Ügyészség. Az Állami Számvevőszék azonban ezt nyolc napon belül megpanaszolta, a Legfőbb Ügyészség a panasznak helyt adott, s a nyomozás folytatását rendelte el – közölte Lajos Béla.
A Magyar Nemzetnek az újbóli vizsgálattal kapcsolatban feltett kérdéseire a VPOP-nál elmondták: a számvevők kifogásait figyelembe veszik. Átfogó intézkedési terv készült a feltárt hiányosságok kiküszöbölésére, s ezek már rendezik a problémákat. A személyi felelősséget firtató kérdésre pedig azt a választ kapta a lap: nem tudni, lesznek-e az ügynek személyi konzekvenciái, ez ugyanis a vizsgálat lezárását követően derül ki.



Szabálytalanságok az EXIMNÉL. A Magyar Export-Import Bank Rt. (Exim) 2004 júniusától két tulajdonoshoz, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-hez, valamint a Magyar Fejlesztési Bankhoz, s így két miniszterhez tartozik, de ehhez hatástanulmány nem készült – áll az ÁSZ az Eximről készített jelentésében. Nem rendezték, hogy az exportösztönzéshez kapcsolódó állami érdekeket ki és milyen formában közvetíti a bank felé, miközben a bank közvetetten százszázalékos állami tulajdonban marad. Eszerint az exportösztönzés oldaláról a törvénymódosítások nem voltak megalapozva. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.