Kizárt nyilvánosság, jogsértések a Holokauszt Emlékközpont pályázatán

A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítására kiírt pályázat eredményét, és egymillió forinttal büntette a pályázatot kiíró programirodát, mert az MSZP-nek is dolgozó cég javára módosították a pályázati feltételeket. Újra indulhat a vesztes cég, a Rajk László nevével fémjelzett Mafilm Szcenika.

MNO
2005. 05. 13. 8:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megsemmisítették a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítására kiírt pályázat eredményét, igazat adva a vesztes cégnek, amelyik a nyilvánosság kizárásáért, az átláthatatlan döntésért és a menet közben változtatott kiírásért perelt – írja az index.hu.

Továbbra is bizonytalan tehát, mikor lesz látható az intézmény üzenetét megfogalmazó kiállítás. A Közbeszerzési Döntőbizottság határozatában súlyos jogsértést állapított meg az Index információi szerint. A vesztes cég, a Rajk László nevével fémjelzett Mafilm Szcenika újra indulhat a Páva utcai kiállítás megrendezésének jogáért, miközben a vitatott módon nyerő Trifolium Hungary Kft. a sors kezébe helyezi a döntést.

Az ügyben amúgy továbbra is teljes a hírzárlat:
a Páva utcai állandó kiállítás programirodájának vezetője, dr. Molnár Judit elzárkózik kérdéseinktől – írja az elektronikus lap –, az illetékes Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkárát, Ács Tamást pedig csak a pénzügyek érdeklik. Az Indexnek Ács azt mondta: neki amúgy mindegy, mi lesz. Ami biztos, az a pályázat kiírója számára kiszabott, egymillió forintos büntetés.

A pályázatot a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának kivitelezésére írta ki a Magyar Nemzeti Múzeum. A nyertes a többek közt egy MSZP-kongresszus díszletéről, és kereskedelmi kiállításokról ismert Trifolium Hungary Kft. lett. A pályázatból kizárták a világ egyik leghíresebb kiállításszervező cégét, az Event Communicationt, és alulmaradt az Auschwitz-kiállításáról ismert Rajk László tervével induló Mafilm Szcenika.

Az angol cég vizsgálódott is az ügyben, a Mafilm Szcenika pedig megtámadta a pályázatokat elbíráló bizottság döntését. A Közbeszerzési Döntőbizottság mostani határozata két ponton adott igazat a Mafilm Szcenikának, és megsemmisítette az eredményt.

Földalatti megoldások

Lehetővé vált, hogy a pályázat közönségvezető hangrendszerre, az úgynevezett audio guide-okra vonatkozó részét megváltoztassuk, ismertette a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatának egyik pontját a Mafilm Szcenika vezetője, Gárdonyi László. Az audio guide-ok olyan – a látogatók által egyénileg használható – lejátszók, amelyek, a kiállítás éppen látható részéről nyújtanak tájékoztatást.

Az Index megtudta: a Közbeszerzési Döntőbizottság azt kifogásolta, hogy a bíráló bizottság az előírtnál olcsóbb megoldást fogadott el a Trifolium esetében, ám erről nem tájékoztatta a másik pályázót. A Mafilm Szcenika eközben a kiírásban meghatározott műszaki rendszerrel pályázott, ami miatt 30 millió forinttal lett nagyobb tervük költségvetése. Mint arról a lap beszámolt, a bírálat súlyozási értékei miatt szinte csak a költségvetés nagyságán dőlt el, ki rendezheti a kiállítást.

A nyertesként kihozott Trifolium ügyvezetője, Tóth László az Indexnek elmondta: meglátása szerint az indulóknak jogukban áll a kiírásban szereplőktől eltérő megoldásokkal pályázni, a tender kiírója pedig azokat el is fogadhatja. Tóth szerint ők nem áruk miatt döntöttek az amúgy olcsóbb rádiós rendszer helyett az mp3-as lejátszók mellett, hanem azért, mert utóbbiak biztosabban üzemelnek a föld alatti helyiségekben. Tóth úgy véli, a bíráló bizottság annyiban hibázott, hogy nem tájékoztatta a változtatásról a másik felet, ám szerinte csupán figyelmetlenségről van szó.

Gárdonyi ezzel szemben lényegesnek tartja a figyelmetlenséget, mert pályázatuk módosítása után esélyesnek tartja azt.

Egymillió forint közpénzből egy szakmai hiba korrigálására?

A Páva utcai kiállításra kiírt pályázatot levezénylő, ám a Nemzeti Múzeumban működő programirodát a nyilvánosság kizárása és döntésének átláthatatlansága miatt is elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság. A nyilvánosságra hozott iratokból ugyanis nem derül ki, milyen indokok alapján hozták ki győztesnek a Trifoliumot, nem lehetett megállapítani, mik voltak a látványtervek elbírálásának szempontjai, és hogyan jöttek ki a végeredményül közölt pontszámok.

Sérült az átláthatóság is, mivel nem készült el a szakmai zsűri határozata, csupán egyéni értékelések születtek. A Trifolium vezetőjétől az Index megtudta, hogy ezeket a személyiségi jogok miatt nem hozhatták nyilvánosságra, ugyanakkor valóban nem készült el a véleményeket egyetlen dokumentumban összesítő értékelés. A Mafilm vezetője úgy tájékoztatta az Indexet, hogy a dokumentumot kötelező lett volna elkészíteni és nyilvánosságra hozni. Ezek hiányában – az ügy átláthatatlansága miatt – „súlyos jogsértést” állapított meg a döntőbizottság.

Az üggyel kapcsolatban az Index meg szerette volna kérdezni a legilletékesebbet, a pályáztatást levezénylő programiroda vezetőjét. Dr. Molnár Judit azonban nem válaszolt hívásukra, üzeneteikre, és csak akkor sikerült vonalvégre kapnuk, amikor riporterük végül kikapcsolta telefonja számkijelző funkcióját. Molnár, ahogy előző cikkeik esetében, megtagadta a válaszadást, így nem tudjuk, egyetért-e a döntéssel, továbbá, hogy ki fogja fizetni a kiszabott, egymilliós bírságot. Ha ezt ugyanis a projektre elkülönített keretből fedezik, akkor nemcsak csökkentik a kiállításra szánt összeget, de közpénzt fordítanak szakmai hibák helyrehozatalára.

A Mafilm mintegy 12 ponton támadta a döntést, amiből a Közbeszerzési Döntőbizottság kettőt fogadott el – tudta meg az Index Tóth Lászlótól. Gárdonyi szerint a fennmaradó esetekben azért született elutasítás, mert a panasszal kicsúsztak a törvényben rögzített határidőkből. A döntés még nem emelkedett jogerőre, ám a felektől a lap úgy tudja, felülvizsgálatot egyikük sem fog kérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.