Veszélyben a magyar gyümölcspiac

A hipermarketláncok sokszor előnyben részesítik a külföldi zöldség- és gyümölcsárut, mivel szerintük a magyar termelők nem tudják folyamatosan tartani a minőségi követelményeket. A termelők szerint azonban éppen az importáru silány minőségű, amellyel az élelmiszerláncok hatalmas extraprofitot érnek el.

MNO
2005. 05. 13. 6:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén is importdömping lepheti el egyes termékekből a magyar friss zöldség-gyümölcs piacot. Elsősorban a káposztánál, a vörös- és a fokhagymánál, a gyökérzöldségeknél, a paradicsomnál, illetve a csemegeszőlőnél, az őszibaracknál, a körténél és az almánál várható fokozott behozatal. A zöldségfélék főként Lengyel-, Francia- és Olaszországból, míg a gyümölcsök a mediterrán uniós régióból, Olasz-, Spanyol- és Görögországból, valamint Szerbiából érkezhetnek a magyar piacra.

Mindez azért veszélyes, mert tönkreteheti egy-egy szezonális magyar termék itthoni piacát – hangsúlyozta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A sokszor dömpingáras importot általában a nagy élelmiszerláncok bonyolítják le, amelyek a mintegy 2,8 millió tonnás éves magyar zöldség-gyümölcs termelés 30-40 százalékát is közvetítik a fogyasztókhoz. Az üzletláncoknál ugyanakkor a kedvező importár sokszor rendkívül gyenge minőséggel párosul. A jó magyar termékek helyett olykor rossz, takarmány minőségű külföldi áruk kerülnek a pultokra, miközben az importőr élelmiszer-hálózatok extraprofitot érnek el – tette hozzá.

A hazai termelők szerint a behozatal féken tartására ki kellene építeni a hatósági minőségvizsgálati rendszert. Az uniós országokból érkező import korlátozásának ugyanis kizárólag ez lehet az eszköze. Erélyesebb kontrollra lenne szükség a harmadik országokból származó árukkal szemben az EU-belépési pontokká vált magyar határszakaszokon is. Szigorítani kellene a beszerzési ár alatti értékesítést tiltó szabályozást is.

Kétségtelen, hogy az itthoni zöldség-gyümölcs termelők jelentős része egyelőre nem képes folyamatosan olyan mennyiségű és minőségű árut előállítani, amelyekre a nagy élelmiszerláncoknak szüksége lenne. Mártonffy Béla szerint ehhez úgynevezett termelői-értékesítői szervezetekbe kellene tömörülniük, amelyek a koncentrált értékesítéssel alkupozícióikat is javíthatnák. Az előrelépéshez azonban az ágazati szereplők 2005–2006-ban legalább évi 6-7 milliárd forintos állami támogatásra tartanának igényt. Így a 2007-től kezdődő új uniós költségvetési és szabályozási ciklust a mostaninál jóval versenyképesebb zöldség-gyümölcs ágazat kezdhetné el.

Minden baj gyökere, hogy az elmúlt évtized(ek)ben mindegyik kormány magára hagyta a mezőgazdaságot – jelentette ki az egyik nagy kereskedelmi hálózat névtelenséget kérő vezetője, hozzáfűzve: nem a multinacionális cégek felelősek a mai helyzetért. Felvetődött az is, hogy az EU15-ök gazdái nem az eladási árból, hanem az uniós támogatásokból élnek.

Általánosságban semmiképpen sem jelenthető ki, hogy a magyar élelmiszerekkel komoly minőségi gondok lennének – mondta a Világgazdaságnak Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) elnöke. A példák azt mutatják, hogy gyakran az importáruk nem felelnek meg a hazai követelményeknek. A Kisosz elnöke azt ugyanakkor elismerte, hogy létező trend a hazai beszerzési források külföldiekkel való helyettesítése. Véleménye szerint ez azonban a heves árverseny következménye, s nem a magyar termékekkel vagy beszállítókkal való elégedetlenségé.

(Forrás: Világgazdaság)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.