Nyomozás a szocialista vezetésű Kőbánya vagyonkezelése miatt

A Fővárosi Főügyészség nyomozni kezdett a kőbányai önkormányzat vagyonkezelésével kapcsolatban, tizenöt szocialista alapszervezet tagrevíziót követel a fiktív szocialista párttagok ügyében, „akikkel” állításuk szerint a X. kerületi vezetés létszámot duzzasztott. A kerület első emberei úgy vélik, mindez alaptalan vádaskodás.

Ottlik Judit
2005. 06. 09. 13:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Főügyészség Nyomozóhivatala a tegnapi napon rendelt el nyomozást annak a feljelentésnek a tárgyában, melyet Kálmán Ferenc vállalkozó tett június 3-án a szocialista vezetésű kőbányai önkormányzat vagyonkezelésével kapcsolatban. Ezt megelőzően több szocialista alapszervezet azzal gyanúsította meg a X. kerületi pártvezetést, hogy fiktív tagokkal duzzasztották a létszámot, s hogy hatalmukat kétes gazdasági módszerek révén erősítik. A helyi MSZP-s vezetés úgy véli, ez csupán a tisztújításból kimaradt, sértett tagok alaptalan vádaskodása, mely lejáratásukra irányul.

A Fővárosi Főügyészség Nyomozóhivatala szerdán rendelt el nyomozást hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette, és hatósági eljárás akadályozásának bűntette miatt – nyilatkozta a Hír Televíziónak Dobos Gabriella a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A feljelentést egy vállalkozó tette magánszemélyként június 3-án a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatalban egy választott önkormányzati tisztségviselővel szemben. A feljelentő, egy építőipari cég volt ügyvezetője – akit saját elmondása szerint életveszélyesen megfenyegettek – azt állítja: cége azzal a feltétellel juthatott állami megrendeléshez, ha a megbízási díj felét egy befolyásos helyi szocialista képviselő érdekeltségébe tartozó vállalkozás számlájára utalja át. Kálmán Ferenc vállalkozó „A tiszta közéletet Kőbányán!” elnevezésű csoport hétfői, június 5-i sajtótájékoztatóján mutatkozott be a nyilvánosság előtt.

„A tiszta közéletet Kőbányán!” csoportosulás a huszonkilencből tizenöt kőbányai szocialista alapszervezet képviseletében követel magyarázatot az MSZP kőbányai, valamint budapesti elnökségétől arra, hogyan lehetséges az, hogy egy év alatt tízféle adatot közöltek velük a taglétszámmal kapcsolatban. Bár a párt folyamatosan arról tájékoztatja a tiszta közéletet követelő belső mozgalmat, hogy a vizsgálat már tart, megnyugtató tájékoztatást egy alkalommal sem közöltek. A szocialisták kőbányai szervezetét – mely az országban a legnagyobb – részben fiktív tagokkal töltötte föl a helyi vezetés annak érdekében, hogy az így kialakult többséget kihasználva dolgozhassanak az állami bevételek újraelosztásában – állítják az MSZP-s alapszervezetek képviselői, akik úgy tudják, olyan tag is szerepel a nyilvántartásban, aki már négy éve halott.

A taglétszám mesterséges felduzzasztásához egyes helyi hatalmi köröknek azért fűződik nyomós érdeke, mivel a párt szabályzata értelmében öt párttag után egy küldött állítható. Ezek a küldöttek választanak polgármester jelöltet, országgyűlési képviselő-jelöltet és önkormányzati képviselő-jelöltet, akik meghatározó szerepet töltenek be Kőbánya gazdasági életében – áll „A tiszta közéletet Kőbányán!” szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Minden százharmadik tag után egy kongresszusi küldött jár, aki a fővárosi és országos vezetőket és politikusokat megválasztják. Jelen helyzetben és a kőbányai MSZP belső ellenzékének sejtése alapján vitatható, hogy a kerületnek mennyi a jogos kongresszusi küldöttje – vélik a tagrevíziót sürgető párttagok.

- Korábban több ízben is kértünk felvilágosítást a tényleges taglétszámról, azonban rendre különböző adatok érkeztek, míg végül kitört a számháború. A taglétszám volt már ezer alatti és ezernyolcszázis, eközben a tényleges tagság úgy ezer főre tehető. A kőbányai vezetés úgy intézte, hogy nem vitték fel számítógépre a neveket, majd később eltűnt a floppy, és a számítógép is – közölte megkeresésünkre a tiltakozó alapszervezet egyik, neve elhallgatását kérő tagja. Hozzátette: ez csak a helyi trükkök egyike, melyekről még sokat lehetne mesélni. A szocialisták vas megyei taglétszám duzzasztási botránya csupán „kis úttörő” a kőbányaihoz képest – vélekedett megkeresésünkre Ficsór János.

Megkeresésünkre Andó Sándor, a kerület szocialista polgármestere közölte, valóban vannak viták a párton belül, a kőbányai szervezet fiktív tagokkal történő felduzzasztásával kapcsolatos gyanú ténylegesen megfogalmazódott a helyi pártszervezeten belül. A vezetés úgy véli, a taglétszám felülvizsgálatának semmi akadálya. Andó Sándor hozzátette: a nyilvántartást valóban rendbe kell tenni, ennek az ellenőrzése zajlik, amely során minden bizonnyal képet fognak kapni a tagságról. A kőbányai MSZP-s vezetést illető, törvénytelen gazdasági ügyletekre vonatkozó vádakat illetően Andó Sándor úgy fogalmazott: a mai politikai eszköztár, s a mai politikai kultúra sajnálatos velejárója az ellenfél lejáratása. Azonban az efféle vádaskodások alapján levont következtetésekhez, melyek pusztán a szóbeszéd tárgyát képezik, nem tud hozzászólni – mondta a X. kerületi polgármester.

Kaszab Csaba szocialista alpolgármester megkeresésünkre ugyanakkor úgy nyilatkozott: nincs tudomása arról, hogy a kerületben fiktív tagokkal töltötték volna föl a szervezet létszámát, ez butaság. Véleménye szerint emögött valójában hatalmi harcok húzódnak meg, ez a vita már régóta húzódik. A szocialista vezetés úgy véli, a bíráló csoport, miután kimaradt a tisztújításból, ilyesfajta sajátos eszközökkel kíván érvényt szerezni akaratának. A X. kerületi MSZP szervezet vezetői békét és nyugalmat szeretnének – vélekedett az alpolgármester. Kaszab Csaba hozzátette: inkább a választásokkal kellene foglalkozni ahelyett, hogy egymással törődnének.

Novák Gyula főtanácsos az MNO megkeresésére elmondta: arról, ha valakinek tudomására jut, hogy a kerületben törvénytelen gazdasági ügyek zajlanak, állampolgári kötelessége, hogy feljelentést tegyen. Ezt követően pedig az ügyészség és a rendőrség kivizsgálja, hogy valóban történt-e bűncselekmény. Novák Gyula közölte, ő nem tud arról, hogy a kőbányai szervezetben történtek volna ilyesfajta visszaélések. Hozzátette: annak azonban, ha valaki hamisan vádaskodik, meglesz a következménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.