Rákkeltő színezék a fűszerben

Rákkeltő, ezért az unióban tiltott színezőanyagot találtak két görög származású fűszerkeverékben a fogyasztóvédők. A két termék forgalmazását ideiglenesen – míg a végső vizsgálati eredmények meg nem születnek – betiltották. Megtudtuk: a külföldről bejövő fűszerek hazai forgalmazásának nem alapfeltétele a magyarországi vizsgálat; elég, ha a gyártó rendelkezik minőségbiztosítási rendszerrel.

Ádám Kata
2005. 06. 14. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid időn belül a második görög származású fűszertermék forgalmazását tiltotta be ideiglenesen a Fővárosi Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (FVF). Míg múlt héten a hamburgerhez való Captain’s fűszerkeverékben találtak egészségkárosító, s emiatt tiltott színezéket, most a Captain's fokhagymás borsban mutatták ki ugyanezt egy laboratóriumi vizsgálat során. Mindkét terméket az Anemos Hungária Kft. importálja. Az ideiglenesen betiltott termékeket ismételt laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá; ennek eredményétől függ, hogy a fűszer árusítását a továbbiakban engedélyezik-e.

Emlékezetes: március végén egy tejtermék forgalmazását függesztették fel az első laboreredmények alapján, ám a kontrollvizsgálatok során kiderült: a betiltott kéksajt nem volt fertőző. Kathi Attila, az FVF szóvivője érdeklődésünkre elmondta: jelen esetben a tiltott színezőanyag jelenlétét két független laborvizsgálat kimutatta, így nem valószínű, hogy a kontrollvizsgálat más eredménnyel jár. A megerősítő vizsgálatot követően a felügyelőség befejező határozattal zárja le az eljárást; erre 1-2 héten belül sor kerül – tette hozzá.

A fogyasztóvédő tájékoztatása szerint az ideiglenesen betiltott két fűszerfajtából igen kevés került be az országba – a hamburger-fűszerkeverékből mindössze 200 csomag volt forgalomban. Kérdésünkre, hogy az importfűszerek átesnek-e a magyarországi forgalmazás előtt hazai hatósági vizsgálaton, a szakember nemmel válaszolt. Mint mondta, a gyártónak kell rendelkeznie minőségellenőrzési rendszerrel. A termékösszetevőket tartalmazó címke sem jelent minden esetben segítséget a fogyasztónak, mivel a fenti két árunál nem is szerepelt a csomagoláson, hogy a fűszerkeverék egyáltalán színezőanyagot is tartalmaz – tette hozzá a fogyasztóvédő, megjegyezve: a hatósági ellenőrzések viszont komoly szűrőt jelentenek. (Az alkalmazott anyagot az unió egyébként mérgező, rákkeltő hatása miatt tiltotta be.)

Ha a vizsgálat tiltott összetevőt mutat ki egy-egy uniós importtermékben, az ezzel kapcsolatos információ az élelmiszerbiztonsági rendszereken keresztül az EU-hatóságokhoz is eljut, melyek eljárhatnak az ügyben. A magyar szervek ilyen esetekben ugyanis a külföldi gyártóval szemben nem léphetnek fel – a forgalmazó felelősségét viszont vizsgálják az eljárás folyamán. Kathi Attila mindamellett megjegyezte: a jelenlegi bizonyosan gyártói probléma, hiszen nem olyan szennyezésről van szó, ami a szállítás során került a termékbe.

A két fűszerkeverék egy átfogó ellenőrzés során akadt fenn a rostán. A fogyasztóvédők több mint 30 mintát vizsgáltak adalék- és színezőanyagok tekintetében, és e kettőnél találtak hiányosságokat. A vizsgálat azonban még tart, s újabb termékeket vonnak górcső alá.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.