Titkosított korrupciós ügy Borsodban

Államtitokká minősítették azt a borsodi korrupciós ügyet, amelyben tegnap öt embert gyanúsítottak meg. A kommandósok reggel hétkor csaptak le a miskolci rendőrkapitányság felderítő alosztályvezetőjére, V. Viktor alezredesre, egy miskolci ügyvédre és egy vállalkozóra, illetve két nyíregyházi üzletemberre. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

Magyar Nemzet
2005. 06. 07. 22:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják a miskolci rendőrkapitányság felderítő alosztályának vezetőjét, V. Viktor alezredest, egy miskolci ügyvédet és egy vállalkozót, illetve két nyíregyházi üzletembert. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal utasítására az öt férfit tegnap reggel kommandósok vették őrizetbe. Az alosztályvezetőt felettese, a miskolci kapitányság vezetője, Pásztor Albert azonnali hatállyal felfüggesztette beosztásából.

A nyomozó hivatal vezetője, Friedmanszky Zoltán a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ma döntik el, kezdeményezik-e a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. Hozzátette: az érintetteknél tegnap reggel házkutatást tartottak, kihallgatásuk folyamatosan zajlik. Mást a nyomozás sikere érdekében nem kívánt elmondani a hivatalvezető.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a vesztegetéssel gyanúsított felderítőt feddhetetlennek ismerték még miskolci alvilági körökben is. Az egyik magas rangú rendőrtiszt lapunknak elárulta, hogy V. Viktort széles körben ismerték a borsodi megyeszékhely éjszakai életében. A főleg kábítószer-felderítéssel nevet szerzett rendőr több tehetős nagyvállalkozónak nyúlt bele az érdekeltségébe, ezért számtalan ellenséget szerzett magának.

– Még a legnagyobb ellenlábasa is megvesztegethetetlennek ismerte V. Viktort – fogalmazott informátorunk. A gyanúsítottak egyike, M. László vagyonos nyíregyházi nagyvállalkozó, aki ingatlanos ügyeivel vált ismertté, míg M. Sándor Miskolcon folytatta üzleti tevékenységét. Ügyvédjeik az államtitokra hivatkozva nem nyilatkozhattak.




Államilag elfedett akták

Felfüggesztett szabadságvesztéssel, megrovással vagy éppen pénzbüntetéssel úszta meg az a huszonhárom rendőrtiszt, ügyész, ügyvéd és civil, akiket a Pest Megyei Bíróság még januárban első fokon államtitoksértésben, hivatali vesztegetésben, hivatali visszaélésben, hamis tanúzásra való felhívásban, bűnpártolásban talált bűnösnek. Szintén államtitokká nyilvánították az ORFK egykori Központi Bűnüldözési Igazgatósága volt fedett nyomozója, a Papaként ismert Sándor István és társai elleni büntetőeljárást. A rendőrtisztet első fokon a vádak alól felmentették, de jogerősen hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetést kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.