Apró-Gyurcsány bizottság: támadják Szijjártó Pétert

A miniszterelnök vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság a Humán Jövő Kht. ügyvezető igazgatóját hallgatta meg. Szigeti István elmondta: a balatonöszödi villát a cég három évig bérelte és mindebből szerény nyeresége volt a Gyurcsány Ferenc érdekeltéségbe tartozó Aldo Kft.-nek. Hogy mennyi, azt nem lehet tudni. Szijjártó Péter, a testület fideszes elnöke szerint nagyon komoly titkolnivalók vannak ebben az ügyben.

MNO
2005. 07. 20. 15:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter alkalmatlan a bizottság vezetésére, mert jogerősen pert vesztet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szemben – jelentette ki az ülés elején az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását vizsgáló bizottság alelnöke, Csiha Judit szocialista képviselő. Szijjártó Péter válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy – Molnár Lászlóval szemben – nem gazdasági bűncselekményt követett el, hanem olyan valós tényeket közölt, melyek alkalmasak a miniszterelnök jó hírnevének megsértésére, éppen ezért nem tartja indokoltnak, hogy az őt másodfokon is elmarasztaló bírósági ítélet után lemondjon a testület éléről. Leszögezte: ez már májusban ismert volt és a témát most azért melegítették fel, hogy „könnyítsenek„ Molnár Lászlónak, az Orbán-bizottság szocialista vezetőjének nehéz helyzetén.

A bizottság meghallgatta Szigeti Istvánt a Humán Jövő Kht. ügyvezetőjét a Magyar Hivatalos Közlönykiadó és az Aldo Kft., valamint a közlönykiadó és az Altus Rt. között létrejött, a balatonöszödi kormányüdülő 38-as számú villájára és a budapesti Szalay u. 4. szám alatti ingatlan egy részére vonatkozó bérleti szerződés témájában. Szigeti elmondta: a balatonöszödi villát a cég három évig bérelte, 1997 és 1999 között, és mindebből szerény nyeresége volt a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Aldo Kft.-nek. Hogy mennyi, azt nem lehet tudni.

Az elnök felidézte: 1994-ben szerződés jött létre a MeH és az Aldo Kft. között a Szalay utca 4. szám alatti ingatlan egy részének lízingbe adásáról, illetve elidegenítéséről. Ez három éves futamidejű lízingszerződésnek indult, ám 1995-ben az Altus Rt. megszerezte a tulajdonjogot az ingatlan egy részére. Még abban az évben helyiségbérleti szerződés jött létre az Altus Rt. és a Magyar Közlönykiadó Kft. között. Ennek értelmében az állami cég tíz éves időtartamra bérbe vette az ingatlan egy részét. A bérleti díj 1999-től kezdve havi bruttó egymillió forint volt.

Szijjártó Péter azon kérdésére, miszerint miért volt szükség arra, hogy az állam eladja az ingatlant, ha hónapok múlva visszabérelte azt – az ügyvezető azt válaszolta, hogy az ingatlan ügye nem hozzá tartozott. Szigeti helyett válaszolt (!) Csiha Judit, szerinte az ingatlan visszabérlését politikai akarat motiválta. – Az akkor működő parlament hat pártja döntött úgy, hogy kell egy hely, ahol az országgyűlési képviselők, az állami vezetők zavartalanul beszélgethetnek egy ebéd vagy vacsora közben – fogalmazott.

Szijjártó Péter, a testület elnöke azt mondta: „Nagyon komoly titkolnivalók vannak ebben az ügyben. Gyurcsány Ferenc bizonyos cégei megvásároltak állami tulajdont képező ingatlanokat, aztán később ezen ingatlanok iránt hirtelen hatalmas állami igény keletkezett, és azokat különböző formákban Gyurcsány Ferenc cégeitől visszabérelték állami cégek. Ezekre a konstrukciókra megnyugtató, egyértelmű válasz nem született.”

Forrás: Magyar Rádió, Info Rádió, MNO

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.