Csalt az MSZP-s polgármester? – Vádat emelhetnek ellene

Választási csalás miatt vádemelési javaslattal továbbította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Orosz Károly Zsolt (MSZP) nagyhalászi polgármester ügyének dokumentumait a megyei főügyészségnek – értesült lapunk. A gyanú szerint Orosz szavazatokat vásárolt a helyi időközi választásokon.

Magyar Nemzet
2005. 07. 14. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétrendbeli, a választás rendje elleni bűntett gyanújával, vádemelési javaslattal zárta le a vizsgálatot a megyei rendőrség Orosz Károly Zsolt, Nagyhalász szocialista polgármestere ellen, aki a gyanú szerint pénzért vásárolt szavazatokat helyi lakosoktól a márciusi időközi választásokon – derült ki a tegnapi iratismertetésen. A vádemelési javaslat tényét Orosz Károly Zsolt ügyvédje lapunk kérdésére megerősítette.

Mint arról korábban beszámoltunk, az időközi választás eredményét Albók József, a város korábbi vezetője óvta meg, és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a választás rendje elleni bűntett gyanújával. Az óvást a helyi és területi választási bizottságok egyaránt elutasították, a bíróság azonban elrendelte a jogorvoslati eljárás megismétlését, kimondva: a választási bizottságok úgy hozták meg döntésüket, hogy előtte nem hallgatták meg a panaszosokat. Az ítélet értelmében az eljárást a helyi választási bizottság megismételte, ám ismét elutasította az óvást, és hasonlóképpen döntött a területi bizottság, illetve másodfokon a bíróság is. A választás jegyzőkönyveiből azonban kiderült, hogy a referendum idején többen is a helyi választási bizottsághoz fordultak azzal a bejelentéssel, hogy szavazataikat Orosz pénzért akarta megvásárolni. A panaszosok szerint két asszonynak ígért öt-ötezer forintot szavazatukért cserébe, egy helyi lakosnak pedig Orosz testvére engedte el 55 ezer forintos tartozását annak fejében, hogy az vállalta, egész nap fuvarozza a szocialista jelöltre voksoló romákat a választás helyszínére.

A rendőrség március 25-én rendelt el nyomozást, majd május 20-án gyanúsítottként hallgatta ki a szocialista színekben mandátumhoz jutott polgármestert, aki úgy nyilatkozott: nem vásárolt romáktól szavazatokat, a két választót pedig felbujtották arra, hogy csalással vádolja őt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.