MSZP-kampányt finanszíroznak a nyugdíjasok

Fizetett hirdetésben kampányol egy civil szervezet a szocialista kormány nyugdíjpolitikája mellett. Az MSZP-hez több szálon kötődő Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége, mely komoly összegű közpénzeket is kap, több mint kétmilliót költött az „Orbán beszél, a nyugdíjas számol” fejcímű hirdetésre. Aszódi Pál (Fidesz) szerint valótlan a nyugdíjasszövetség összeállítása.

MNO
2005. 07. 12. 15:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.





Utánajártunk azon újságok fél oldalas, színes hirdetési listaárainak, amelyben a nyugdíjas szövetség hirdetése megjelent. Az esetleges árengedményekkel, illetve felárakkal természetesen nem számoltunk.

• Népszabadság: 1.580.040+áfa (csak budapesti megjelenés esetén 790.020+áfa)

• Blikk: 1.354.320+áfa (csak budapesti megjelenés esetén 558.657+áfa)

• Népszava: 700.000+áfa

• Magyar Hírlap 600.000+áfa

Jól megy a nyugdíjasoknak – kétmillió hirdetésre



Körülbelül kétmillió forintot költött egy civil szervezet, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége (MNYEOSZ) arra a fél oldalas színes hirdetésre, mely ma jelent meg a Népszabadságban, a Magyar Hírlapban, a Népszavában és a Blikkben „Orbán beszél, a nyugdíjas számol” fejcímmel.



A hirdetésre költött összeg nagyságát a szövetség elnökétől tudtuk meg. Jankovits György arra a kérdésre, hogy miből finanszírozták ezt a kampányízű hirdetést – mely a pénteki Orbán-Gyurcsány párbeszédben a Fidesz elnöke által a nyugdíjakkal kapcsolatban elmondottakat vitatja –, utalt arra: a MNYEOSZ négyszázezres tagsággal rendelkezik, megvan a megfelelő anyagi háttere. Az sem mellékes egyébként, hogy évente komoly állami támogatásban részesülnek; kérdésünkre az elnök évi többmillió forintot említett. – Sok munkával megragadjuk a pályázati lehetőségeket, melyek a civil szervezetek számára adottak – magyarázta. A szervezet egyébként erősen kötődik az MSZP-hez.

Szocialista kötődés

Az 1988-ban alakult szövetség (mely, mint megtudtuk, minden megyében jelen van, s mintegy 1200 nyugdíjas közösség áll mögötte) 2002-ben választási megállapodást kötött a szocialista párttal. – A mozgalomnak volt egyfajta igénye és elvárása a leendő győztes párttal szemben, hogy mit szeretne a kormányprogramban látni a nyugdíjasokat érintő kérdésekkel kapcsolatban. Az egyezség arra irányult: amennyiben visszaigazolva látjuk a kormányprogramban e kívánságokat, szívesen adunk hangot rokonszenvüknek a szocialista időspolitika ilyen tartalma iránt – fogalmazott az elnök, hozzátéve: kapcsolatépítő levelüket a többi pártnak is elküldték. Hangsúlyozta továbbá, hogy szövetségük csak az idősügyi rész iránt tanúsított figyelmet, s a megállapodás is erre terjedt ki.

A MNYEOSZ központja ráadásul az MSZP Köztársaság téri székházában található. Ma este az MSZP székházat felhívva próbáltuk elérni Janukovics Györgyöt. „Ön a Magyar Szocialista Pártot hívta. Amennyiben ismeri a keresett mellék számát, kérjük tárcsázza, vagy várjon a kezelő jelentkezéséig” – tájékoztatott a gépi hang, megköszönve hívásunkat. A kezelő be is jelentkezett, és érdeklődésünkre közölte: mivel este van, a MNYEOSZ vezetője nincs már az épületben, így nem adhatja, de holnap ugyanezen a számon próbálkozzunk újra, akkor tudja csak kapcsolni Janukovics urat.

Az MNYEOSZ elnökhelyettese, Csákabonyi Balázs egyben országgyűlési képviselő az MSZP színeiben, s e ciklusban többször is felszólalt a parlamentben, dicsérve a kormány nyugdíjpolitikáját. A múlt pénteki Gyurcsány-Orbán párbeszédet követően Csákabonyi – alelnöki minőségében – azonnal reagált: mint a távirati irodának mondta, nem igaz, hogy Orbán-kormány alatt 22,2 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke, mivel a Fidesz elnöke az 1998-ban és a 2002-ben, a szocialista-szabad demokrata kormányok alatt történt nyugdíjemeléseket is a saját kormányának számolta el. Hozzátette: az elmúlt három évben közel 20 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke.

Kié a 4 százalék?

Úgy tűnik, pár nap alatt is nőtt az elmúlt három év vásárlóértéke, ugyanis a ma megjelentetett hirdetésében a MNYEOSZ már nem „közel 20 százalékról”, hanem konkrétan 23 százalékról ír, valamint arról, hogy „Orbán Viktor (…) a 2002-es növekedésből magának tulajdonította az a 4 százalékos emelkedést is, ami már a Medgyessy-kormány érdeme volt”. Az MNO felvetésére, hogy a 4 százalékos növekmény összegét még az Orbán-kormány különítette el, s egy áprilisi döntés alapján fizették ki a következő ciklusban, Medgyessy Péter kormányzása idején, Jankovits György ezt nem tagadta, viszont kijelentette: az Orbán-kormány 2002-es költségvetésében a 4 százalékos emelés nem szerepelt, márpedig „ki amit előirányzott, azt mondhatja magáénak, amit pedig toldozott-foldozott, az vita tárgyát képezheti”. – Ami a költségvetésben eredendően szerepelt, az tiszta összeg, minden utána jövő pedig különleges indoklást kíván – fogalmazott az elnök, aki szerint az Orbán-kormánynak „más indítéka volt, ami a politika síkjára tereli a gondolatokat”.

Hogy Rózsi néni is megértse

Arra a kérdésünkre, hogy miért volt szükség a hirdetés megjelentetésére, az elnök azt mondta: e nyugdíjas korosztályt érintő kérdésben – mármint hogy ki, mikor és mennyit adott – az ő nagy szervezetük véleményét is meg kell fogalmazni. Hogy miért nem a nyilatkozat formáját választották – amire esetlegesen a másik fél is reagálni tud – Jankovits György azt felelte: a hirdetés szemléletes, „Rózsi néni számára talán könnyen követhető”, s álláspontjukat is látványosan tükrözi.

Arra a kérdésre, hogy személy szerint ki döntött a szövetségben a hirdetés megjelentetéséről, az elnök elmondta: a megbízást ő adta, a vezetőség szűk körű megbeszélését követően.

Fidesz: Orbán a tényeket mondta

Az egész összeállítás tartalma valótlan – reagált az MNO-nak a nyugdíjas szövetség fizetett hirdetésére Aszódi Pál, a Fidesz Nyugdíjas Tagozatának elnöke. – Egy biztos: az MSZP ismét bebizonyította: csak azt a statisztikát fogadja el, amit ő hamisít. Amit Orbán Viktor elmondott, azok tények – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: a Fidesz elnöke által közölt adatok a jelenlegi kormány számításai szerint is igazoltak. – Az az az adat, amit a polgári kormány miniszterelnöke közölt, a Göncz Kinga által vezetett szociális minisztérium honlapjára is felkerült – emlete ki Aszódi, hangsúlyozva: nem véletlen, hogy a miniszter sem cáfolta a Fidesz elnökének szavait.

Az ellenzéki politikus kitért arra is: a hirdetésben szereplő grafikonban „Orbán kormány 1998-2001” szerepel, holott ilyen ciklus nem volt, hiszen a kormányzati munka 2002-ig tartott. – A hirdetésben szándékosan összekuszálták az adatokat: az Orbán-kormány által 1998-ban kifizetett összegeket még nem veszik figyelembe, a 2002-ben a polgári kormány döntése alapján odaítélt pénzeket pedig már nem számolják ide – rótta fel Aszódi, hangsúlyozva: a 2002-es nyugdíjintézkedésekhez a Medgyessy-kormánynak semmi köze nem volt. Mint mondta: a 2002 áprilisában eszközölt nyugdíjemelésnek megvolt a költségvetési fejezete.

Csákabonyi: hiányos a szociális tárca táblázata

Csákabonyi Balázs Aszódi reagálásával kapcsolatban a távirati irodának kijelentette: az Orbán-kormány az egész 2002-es évet saját magának írja jóvá, holott 5,5 százalékos nyugdíjemelést már a Gyurcsány-kormány hajtott végre. (Igaz, akkor még Medgyessy Péter volt kormányon – a szerk.) Szerinte az ICSSZEM honlapján található táblázat – amelyre a Fidesz szakpolitikusa hivatkozott – nem tartalmazza az özvegyi nyugdíjak emelésének és a méltányossági nyugdíj visszaállításának az eredményeit. – Így jön ki az a szám, hogy 17,8 százalékkal nőtt az Orbán-kormány idejében a nyugdíjak reálértéke, és körülbelül 23 százalékkal ez év végéig a Medgyessy-Gyurcsány-kormány által folyósított nyugdíjak reálértéke – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.