Vannak állami megrendelései

Tizenkét miniszter válasza szerint a Gyurcsány Ferenchez köthető cégek között van olyan, amelyik kapott állami szerződést, támogatást, illetve megrendelést az adott tárcától – közölte Szijjártó Péter. Bár ígérte, nem vonult vissza cégei irányításától, semmiféle vagyonkezelési szerződést nem kötött a miniszterelnök – állította továbbá a Fidesz. A kormányszóvivő szerint az ellenzéki párt képviselői ezzel a cégbírósággal kerülnek vitába, az ugyanis csak egy formai hiányosságot állapított meg az ügy kapcsán, magát az eljárást azonban nem kérdőjelezte meg.

Magyar Nemzet
2005. 07. 26. 12:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenctől kapott tájékoztatás szerint 49 olyan cég van, amelyben tulajdonosi jogokat gyakorolt közvetlen vagy közvetett módon a kormányfő, és öt olyan társaságról is tájékoztatást adott, amelyekben valamilyen vezető tisztséget töltött be – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök és érdekköre vagyonosodását vizsgáló bizottság fideszes elnöke. – A kormányfő arra pontosan nem tudott választ adni, hogy ezek a cégek milyen állami szerződéseket, támogatásokat, megbízásokat kaptak. Ugyanakkor ennek lehetőségét nem is zárta ki – emlékeztetett a fideszes politikus. Szijjártó valamennyi minisztertől megkérdezte írásban, hogy ezen cégek milyen kapcsolatban álltak a tárcával. Tizenkét miniszter válaszolta azt, hogy van olyan cég a felsoroltak között, amely kapott állami szerződést, támogatást, megrendelést a tárcától. A bizottsági elnök választ vár Gyurcsány Ferenctől arra, meghatározza-e azt a stratégiát, hogy cégei milyen állami forrásokat hogyan vegyenek igénybe, illetve milyen gyakran találkozik ezen társaságok vezetőivel, és milyen tanácsokkal látja el őket. Emellett arra is kíváncsi a bizottsági elnök, etikusnak tartja-e Gyurcsány, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek állami forrásokhoz juthatnak.

Ígéretei ellenére sem vonult vissza cégei irányításától Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, csupán jogellenesen, meghatalmazással átadta az irányítást egy beosztottjának – erről Balsai István fideszes országgyűlési képviselő beszélt tegnap.

A politikus, aki tagja az Apró– Gyurcsány-érdekkör meggazdagodását feltáró parlamenti vizsgálóbizottságnak, emlékeztetett, hogy a kormányfő azt vállalta, visszavonul az üzlettől, és vagyonkezelőre bízza cégeit. Ez azonban nem történt meg, és „semmiféle vagyonkezelési szerződést nem kötött Gyurcsány Ferenc, csak adott egy rosszul sikerült meghatalmazást a cégjognak és társasági jognak ellentétesen egy személynek”.

A Gyurcsány Ferenc százszázalékos tulajdonában lévő Altus Rt.-re utalva Balsai elmondta, „tulajdonosi jogokat nem lehet átruházni, csak akkor, ha eladjuk a tulajdont. Meg lehet hatalmazni valakit, hogy vegyen részt a közgyűlésen és képviselje a tulajdonost annak utasításai szerint”.

Az elhangzottakra reagálva László Boglár kormányszóvivő úgy vélekedett, az ellenzéki képviselők ez esetben nem a miniszterelnökkel vitáznak, hanem a cégbírósággal. A cégbíróság ugyanis – magyarázta – csak egy formai hiányosságot állapított meg, magát az eljárást nem kérdőjelezte meg. Mint mondta, a cégbíróság felé a miniszterelnök, miniszteri kinevezésekor, megtette a megfelelő bejelentést, a mérlegelés a cégbíróság dolga. A kormányszóvivő nem tudta megerősíteni a Gyurcsány cégei és a tárcák között létrejött szerződésekről szóló hírt. Hozzátette: a minisztériumokban pályázatokat bírálnak el, azok alapján születnek a megbízások, a fizetés pedig az elvégzett munka alapján történik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.