Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Fitneszpark a kormányfő rezidenciáján

A Magyar Nemzet tegnapi száma megírta, hogy Dobrev Klára az idősebb Apró Antal jóvoltából otthont nyújtó nagyapai &#8222;örökséget&#8221; a kor kihívásainak megfelelően látszólag nemcsak lakásként használta férjével, Gyurcsány Ferenccel, hanem más módot is kieszeltek a hasznosítására. Dobrev Klára átengedte a Fittelina Kft.-nek &#8211; amelynek tulajdonosai és tisztviselői ők maguk voltak &#8211; 159 négyzetméteres lakása bérbeadási jogát, amely jogot 16 millió forint értéken tartottak nyilván a cégben egészen 2000-ig. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=308632&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Gyurcsány kapcsolata Fittelinával</a><br>

Magyar Nemzet
2005. 09. 21. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez alapján évi 2,6 millió forintot költségként írhattak le a vállalkozás bevételeivel szemben, így minden évben több millió forinttal tudták csökkenteni a befizetendő társasági adót. Bérlők hiányában azonban alaposan feltételezhető, hogy a saját cégükkel kötött megállapodás színlelt szerződés volt, amire azért volt szükség, hogy éveken keresztül lehetővé tegye Gyurcsánynak és feleségének a társaságiadó-fizetési kötelezettség különböző mértékű elkerülését. Egy színlelt ügylet azonban még más adóelkerülésre is kiváló lehetőséget teremt. A cégnek ugyanis azt is megengedték, hogy a villán felújítást és értéknövelő beruházást végezhet akkor, ha az ingatlan eredeti funkcióját megtartja. A Fittelina Kft.-nek nem esett nehezére ezt betartani, hiszen a villa eredeti funkciója az első pillanattól kezdve az volt, hogy laknak benne.

Saját cégük Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára megállapodása alapján tehát felújíthatta, átépíthette – eredeti rendeltetése megtartása mellett – az ingatlant. A kft. már 1996-ban élt ezzel a lehetőséggel, és Gyurcsányék lakásán egy „kisebb”, akkori értéken több mint 58 millió forintos beruházást hajtott végre. A cégtulajdonosok természetesen szigorúan szem előtt tartották a felújítás során az ingatlan eredeti lakás rendeltetését. Uszodaépítésre több mint 30 milliót, de liftre, szaunára, szoláriumra, függönyre, csillárra, szőnyegre és öntözőrendszerre is több milliót költöttek.
Mindannyiunkban felmerül hát a kérdés: vajon miért volt előnyös Gyurcsányék számára, hogy lakásukat a cégükön keresztül építsék át? Nos, ennek több nyomós oka lehetett.
1995-ben jelentősen megváltoztak a lakásfelújításra vonatkozó áfa-visszaigénylési szabályok. Ha valaki magánemberként újította fel, építette át ingatlanát, az általános forgalmi adót, vagyis az áfát egyáltalán nem igényelhette vissza az államtól. A társaságokkal azonban más a helyzet: teljes mértékben visszatérítették számukra a forgalmi adót, feltéve, ha a beruházás a cég tevékenységéhez kapcsolódott. Az említett 58 milliós beruházás áfája több mint 14 millió forint volt. Gyurcsányék ezt magánszemélyként nem kaphatták volna vissza, a cégük azonban igen, amennyiben a felújításra a cég érdekében volt szükség. Márpedig a Dobrevék villáján és egyben Gyurcsány lakóhelyén végzett uszodás, szaunás, szoláriumos átépítésre nem az ott lakók, hanem kizárólag a Fittelina Kft. érdekében kerülhetett volna sor. Nehéz viszont azt elképzelni, hogy a kormányfő cégének ügyvezetője, Dobrev Klára azt gondolta, hogy a nagy értékű luxusberuházás alapján feltehetően nagyobb eséllyel kereshet leendő lakótársakat az ingatlanpiacon saját lakásukba. Amennyiben azonban mégsem a cég tevékenységéhez volt szükség a beruházásra, hanem elsősorban az épületben lakó személyek és családtagjaik használják az uszodát, liftet és szaunát, úgy vajon milyen alapon volt Gyurcsányék cégének hatalmas összegű áfa-visszaigénylési lehetősége?
További fontos tény az is, hogy a Fittelina Kft. nem a saját tulajdonában, sőt még csak nem is a saját használatában lévő ingatlanon végezte el a nagy értékű átépítést, hanem Dobrev Klára magánszemély lakásán. Hiszen Gyurcsány és felesége megállapodása alapján a kft. átépítési joga kizárólag Dobrev lakására vonatkozott. A kft.-nek tehát az uszodát, a szaunát és a liftet Dobrev 159 négyzetméteres, első emeleti lakásába kellett volna beépítenie. Az uszoda- és liftépítésre azonban nem ebben a lakásban került sor, hanem az ingatlan többi lakásához is tartozó, közös tulajdonban lévő területen valósult meg.
Mivel az átépítés nem csak Dobrev tulajdonához kapcsolódott, a Fittelina Kft. beruházása jelentősen megnövelte a miniszterelnök anyósa, Apró Piroska tulajdonában álló, 379 négyzetméter alapterületű lakás értékét is. Felmerül a következő kérdés: a kormányfő felesége és anyósa bevallotta és befizette-e a kft. beruházása következtében a magánvagyonukban bekövetkező értéknövekedés után a személyi jövedelemadót?

A Gyurcsány és felesége közötti szerződés azonban nem csupán azt eredményezte, hogy az átépítéssel Dobrev Klára és Apró Piroska magánvagyonának értéke jelentős mértékben nőtt, hanem még valami mást is. Az építkezés befejezésekor a Fittelina a luxusberuházást 58 milliós értéken felvette a kft. vagyonába, és megkezdte a folyamatos értékcsökkenési leírását. A Gyurcsány és felesége tulajdonában és ügyvezetése alatt álló cég tehát évente további több millió forint értékcsökkenési összeggel csökkentette – és jelenleg is csökkenti – az adott cég társaságiadó-alapját, ami után az adót fizetni kell.
Holnapi számunk továbbra is a szemlőhegyi villa rekreációs központjának építéséről szól. Az olvasó nemcsak a házfelújítást levezénylő miniszterelnök előtt felgyülemlett gondokkal szembesülhet, hanem gyakorlati útmutatót kaphat arról is, hogyan lehet leküzdeni a demokratikusan választott parlamentek és kormányok által támasztott, fölösleges adminisztrációs akadályokat.

(Folytatjuk)




Uszoda extrákkal tízmilliókért a föld alatt

Gyurcsányék 1995-ben mintegy harmincmillió forintért építtettek úszómedencét a föld alá a Szemlőhegy utcai villában, amely mai értéken nem kevesebb, mint 65,6 millió forintos beruházást takar. Medencék kivitelezésével foglalkozó szakértők szerint ebből a hatalmas összegből egy nagyméretű és roppant igényes, vagy egy kisebb méretű, de szinte minden létező extrával fölszerelt medencét is könnyedén el lehet készíteni.
Az ország piacvezető medencekivitelező cégének számító Tempero Rt. vezetője szerint 65,6 millió forintból minden gond nélkül föl lehet húzni egy 25-ször 16 méteres sportuszodát vagy egy kétszáz négyzetméteres szabadidő célú medencét.
A győri Aquacenter illetékese szerint ennyi pénzből gyakorlatilag élményfürdőt is meg lehet valósítani masszázssarokkal, víztisztító berendezéssel, zuhannyal. Egy másik vezető cég szakértője úgy vélte, ez az összeg elegendő egy komplett fürdőház fölépítéséhez – szinte minden lehetséges extrával.
Az úszómedencék iránti magyarországi keresletet jelzi az a tény: nemhogy 65 milliós, de 30 millió forintba kerülő medencéről készített reklámanyagot, fotót nem tudtak bemutatni sem a piacvezető, sem a kisebb forgalmat lebonyolító kereskedők.




Munkatársunk szerette volna megtudni a miniszterelnök feleségétől, hogy az ingatlan hasznosításával megbízott Fittelina Kft. bérbe adta-e bárkinek vagy bármilyen cégnek 1995 és 2002 között a Szemlőhegy utcai lakásukat, azonban a kormányfő feleségének személyi titkárától lapzártáig nem kaptunk választ kérdésünkre. László Boglár, a miniszterelnök ügyeivel foglalkozó sajtószóvivő jelenleg külföldön tartózkodik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.