Berekesztette az Apró-Gyurcsány bizottság ülését Szijjártó

Berekesztette az Apró-Gyurcsány bizottság ülését Szijjártó Péter, mivel a kormánypárti képviselők nem fogadták el a napirendet. A testület fideszes elnöke arra kereste a választ, hogy milyen forrásokból származott a miniszterelnök tavalyi 100 millió és tavalyelőtti 83 millió forintos jövedelme.

MNO
2005. 10. 19. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Honnan származott Gyurcsány Ferenc 2003-as 83 millió forintos és 2004-es 100 millió forintos jövedelme? Szerdán erre a kérdésre próbált volna választ találni az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodásának titkait vizsgáló bizottság. A kormánypárti tagok azonban nem engedték napirendre venni a kérdést, ezért Szijjártó Péter kénytelen volt berekeszteni az ülést – írja a Fidesz honlapja. Vadai Ágnes, a bizottság szocialista tagja azzal érvelt, hogy szeptemberben már tárgyaltak erről az ügyről.

Szijjártó Péter az ülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta: az Altus Rt. tájékoztatása alapján Gyurcsány Ferenc 2003-ban 72 millió forintos osztalékra tett szert az rt. részéről. Ismert, hogy 2003. május 12-én Gyurcsány Ferenc meghatalmazta az Altus vezérigazgatóját, hogy nevében és helyette a részvényesi jogosultságokat gyakorolja. Annak ellenére tette mindezt, hogy a gazdasági társaságokról szóló törvény kifejezetten rendelkezik arról, hogy a társaság vezérigazgatója nem lehet részvényesi meghatalmazott vagy képviselő. Sőt, ugyanez a törvény kimondja azt is, hogy az ezen tiltás ellenére létrejött döntések felülvizsgálata lehetséges az elévülési időn belül – emlékeztetett Szijjártó Péter. Mint mondta, 2003-ban döntés született az Altus Rt.-nél arról, hogy az rt.-be olvad Gyurcsány-villla uszodaépítését végző Fittelina Kft. A rendelkezésre álló dokumentumok alapján kijelenthető, hogy a fenti döntések (a Fittelina bekebelezése és a 72 milliós osztalék kifizetése) jogszabályi tiltás ellenére jöttek létre, hiszen ezeket a döntéseket az Altus vezérigazgatója jegyezte, noha erre nem lett volna joga – mondta a képviselő.

Hozzátette: 2004 júniusában egy cégbírósági végzés állapította meg, hogy a képviseleti jogosultságokkal a törvényi tiltás ellenére a vezérigazgató rendelkezik, és ez alapján a 2004-es döntéseket záradékolták, azonban arról semmiféle adat nincs, hogy ugyanez történt volna a 2003-as döntésekkel is. Ha igaz az, hogy a 2003-as döntéseket nem záradékolták, akkor kimondhatjuk, hogy jogsértő volt a 72 milliós osztalék kifizetése Gyurcsány Ferenc részére – írja a Fidesz honlapja.

Szijjártó Péter sajtóközleményben jelezte: az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását vizsgáló bizottság a közelmúltban felhatalmazta a testület elnökét arra, hogy kérje be az Altus Rt. 2003. és 2004. évi mérlegét, valamint kérjen állásfoglalást a Cégbíróságtól, hogy vajon jogszerű döntés alapján vett-e fel Gyurcsány Ferenc 72 millió forintnyi osztalékot 2003-ban. A kért dokumentumok megérkeztek, azonban a vizsgálóbizottság kormánypárti tagjai leszavazták az azokban foglaltak megtárgyalását. Hozzátette: a szocialisták továbbra is asszisztálnak Gyurcsány Ferenc bujkálásához, mai döntésükkel ugyanis megakadályozták, hogy kiderüljön az igazság, vagyis hogy jogszerű forrásból származott-e a miniszterelnök 2003-as jövedelme.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.