időjárás 25°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Fidesz: A baloldal adóforintokból finanszírozott luxuskiadásai

MNO
2005.10.27. 16:05

A szocialisták és a szabad demokraták az olcsó és puritán államról szóló, hangzatos ígéreteiket sem tartották be. Nem lett olcsóbb az államigazgatás, csődöt mondott az üvegzsebtörvény, ráadásul a luxusbaloldal az adófizetőkkel finanszíroztatja saját luxuskiadásait – hangzott el Dorkota Lajos sajtótájékoztatóján.

Az olcsóbb állam helyett az adófizetők kénytelenek a luxusbaloldal luxuskiadásait finanszírozni – mondta Dorkota Lajos fideszes képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a Medgyessy-Gyurcsány-kormány soha nem látott mértékben növelte az államtitkárok, kormány-főtanácsadók számát. Kovács Kálmán informatikai miniszter egymillió, Gyurcsány Ferenc 760 ezer, Kóka János mintegy százezer, Juhász Gábor belügyi államtitkár pedig 300 ezer forintos összeget költ havonta fényképezkedésre.

Megbukott az üvegzsebtörvény is, hiszen a fenti adatokat sem minden esetben közölték a tárcák. Nyáron a kormány több tíz milliót költött önmaga reklámozására, a Honvédség milliókat dobott ki napozóágyakra és fagylaltgépre. Vadász János 200 millióért készített tanulmányokat a közszolgálati reformról, majd a program megbukott, és Vadász kénytelen volt lemondani. Aba Botond BKV-vezért 20 millióval készül megjutalmazni a szocialista–liberális városvezetés, miközben a társaság csődközeli állapotban van.

Dorkota Lajos felhívta a figyelmet, hogy a költekezés mellett nem jut elég pénz az anyaotthonok támogatására, és csökkentik a szociális otthonok normatíváját. A képviselő elmondta, hogy a kormány bevezette ugyan a luxusadót, de éppen a kormány két leggazdagabb tagja, Gyurcsány Ferenc és Kóka János lesz az, aki kibújhat ennek megfizetése alól. Ráadásul a kabinet elutasította a Fidesz azon kezdeményezését is, hogy a luxusadó megfizetésére azokat is kötelezzék, akik olyan luxususzodával rendelkeznek, mint Gyurcsány Ferenc. A kormány költekezése mellett az államháztartás csődközeli helyzetben van: az államadósság riasztó méreteket öltött, és az unió kétszer is elmarasztalta hazánkat a hiány miatt – tette hozzá Dorkota Lajos.

(Fidesz.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.