Százmilliók Kabainak lőszer-megsemmisítésre

Magyar Nemzet
2005. 11. 22. 23:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kabai Károly által irányított Nyír– Uncia Kft. csaknem 292 millió forintos szerződést írhatott alá idén tavasszal 4200 tonna honvédségi lőszer hatástalanításáról a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatalával. A kelet-magyarországi település volt alpolgármesterének irányítása alatt álló társaság az eszközök bontása után keletkező fémhulladék egy részét értékesítheti. Az üzletben szerepet vállal Kabai veje is, aki ügyvezetője a szintén fémhulladékok hasznosításával foglalkozó, német hátterű UD Stahl Recycling Kft.-nek, amely a lőszerekből származó acélhulladékot adja el az ózdi acélműveknek. Ez a vállalkozás tavaly mintegy 300 tonna acélhulladékot vásárolhatott a honvédelmi tárca tulajdonában lévő HM Currus Rt.-től, ahol a hadrendből kivont eszközök értékesítésének felgyorsítása érdekében a Nyír–Uncia Kft. volt tagja, Tácej Zoltán lett a vezérigazgató-helyettes 2004 elején. Kabai Károly lapunknak úgy nyilatkozott: az természetes, hogy a HM cégének vezetője annak értékesít, akiben megbízik a korábbi kapcsolatai miatt. Közölte azt is: a lőszer-megsemmisítő tevékenységéhez közel 200 millió forintot kellett befektetnie, mintegy 140 millió forintos bankhitel felvételével. A honvédelmi tárca állítása szerint a tevékenységre alkalmas cégek pályázatai közül azért választották a nyírbogáti céget, mert a legolcsóbb árajánlatot nyújtotta be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.