A Reuters beszámolója szerint az Európai Bizottság nem fogadta el a vodkagyártásban erős pozícióval rendelkező Észtország, Finnország, Lengyelország és Svédország érvelését az alapanyagokat illetően, ám a főzés, lepárlás módját meghatározta.
A Lettország és Litvánia által is támogatott négy állam szerint a vodkát csak a hagyományos módon, burgonyából és gabonából lehet főzni. Több más EU-tagország ugyanakkor be akar lépni a vodkagyártók körébe, ezért igyekszik lazítani az alapanyag-szabályozáson. Egy korábbi verzió a vodkát gabona-, burgonya-, cukorrépa és/vagy melasz-alapú, élesztővel erjesztett italként határozta meg. Az uniós szakértők az elmúlt öt évben igyekeztek pontosan definiálni, miből készülhet egyáltalán a vodka, s előírták, hogy legkevesebb 37,5 százalék alkoholt kell tartalmaznia az ilyen néven forgalmazott italnak.
A lepárlás után ugyanarról az alkoholról van szó, s amíg feltüntetik, milyen terményből készült, vodkának lehet nevezni – idézi a hírügynökség a testület egyik tisztviselőjének álláspontját.
A vitát a világ legnagyobb szeszesital-gyártó cége, a Diageo indította el, mikor 2003-ban piacra dobta Ciroc nevű, kizárólag szőlőből készült vodkáját.
A vodkagyártást megreformáló tervezetet az EU miniszterei még nem tárgyalták meg, s persze erős vitára lehet számítani. Korábban az Európai Bizottság azt indítványozta, hogy a csak krumpliból készült termékek részére hozzanak létre egy külön termékkategóriát, „hagyományos vodka” néven, de ezt az iparági szereplők nem fogadták el.
napi.hu

Rovarinvázió miatt átmenetileg bezár a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár