Mi kerüljön az ünnepi asztalra?

A karácsony jellegzetes ételei sok ősi, az évforduló ünnepéhez kötődő szokást, hiedelmet őriznek. Mákos tésztát enni jó házasságot jelentett, a száraz hüvelyeseket pedig azért fogyasztották, mert gazdagságot ígértek. Táplálkozástudományi szakemberek szerint az ilyenkor fogyasztott ételek között is van olyan, amely jótékony hatást fejt ki a szervezetre.

Szilágyi Kata
2005. 12. 25. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészséges táplálkozás irányelveit az ünnepekkor is érdemes betartani. Ügyelni kell a nyersanyagok kiválasztására és a helyes étkezési ritmus betartására is – javasolja Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke. Egyes ünnepi ételek nyersanyagainak alapanyagai igen jó hatást gyakorolhatnak a szervezetre. A minőséghez azonban szorosan kapcsolódik a mennyiség is. Mivel többségünk már nem igen követi a böjti hagyományokat, és a jóllakottság nem csak az ünnepekre korlátozódik, ilyenkor úgy eszünk, mintha utána és előtte éheznénk.

Sok családnál a halászlé, a töltött káposzta is a hagyományosan feltálalt ételekhez tartozik. A karácsonyi asztalról nem hiányozhatnak az édességek sem, ám ezeket is el lehet készíteni egészségesebben. Érdemes alacsony zsírtartalmú élelmiszereket, élelmi anyagokat, teljes kiőrlésű lisztet és minél kevesebb zsiradékot használni. A szakemberek azt tanácsolják, az ünnepi asztalon feltétlenül legyen gyümölcs és zöldség, illetve fontos az étkezés helyes ritmusát betartani.

A karácsonykor fogyasztott ételek többségének régebben varázserőt tulajdonítottak, úgy vélték, jósolni is lehet belőlük. Mákos tésztát enni például jó házasságot jelentett, a száraz hüvelyeseket pedig azért fogyasztották, mert gazdagságot, jó termést ígértek. A családdal közösen elfogyasztott alma az összetartozást, együtt maradást biztosította. A dióból jósoltak: meg tudták mondani, ki lesz beteg a következő esztendőben. A hal, főleg annak rántott változata bécsi eredetű. A magyar hagyományokban a halpikkely sok pénzt jelentett, illetve gyors mozgása révén a család előrehaladását jelképezte az új évben. Régen a jellegzetes karácsonyi ételek között nem szerepelt szárnyas, csak sertéshús illetve később a hal. Mivel a disznó előre túr, fogyasztása a következő évre a fejlődést jelentette. A szárnyasokat meg azért nem fogyasztották, mert hátrafelé kapar s ez rossz előjel. A pulyka már Amerikából illetve Angliából átvett étel, a diós és a mákos bejgli sziléziai vidékről származik, körülbelül a XVI. század óta ismerik.

A táplálkozástudósok már régen megállapították, hogy a karácsonyi ételek többsége egészséges. Bár Magyarország nem tartozik a halfogyasztó nemzetek élvonalába, csekély halfogyasztásunk döntő része sok családnál a karácsonyi ünnepekre korlátozódik, a szakemberek javasolják fogyasztását, mert húsa könnyen emészthető, teljes értékű fehérjeforrás. Többségük nem tartozik a zsíros húsok közé, változatosan elkészíthető és zsírsav összetétele számos betegség diétájában illetve megelőzésében jótékony hatású. Az omega-3 típusú zsírsavak elsősorban a tengeri halakban (makréla, hering, lazac) és a magyarországi édesvízi halak közül a busában fordul elő bőséges mennyiségben. Ezen zsírsavak hatására csökken a vér- alvadó készség, ami a vérrögképződés, a trombózis ellen jelent bizonyos védelmet.

Mákos guba és mákos bejgli nélkül elképzelhetetlen az ünnep. A mák amellett, hogy sok energiát tartalmaz, számos értékes összetevője van, az ásványi anyagok közül igen gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban és vasban.

Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor is, amelyet már a múlt században készítettek a cukrászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá. A reformkorban – francia minta nyomán – jött divatba a polgári lakásokban a szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, neve ugyanis a német salonzuckerl szóból ered. A századfordulón és a két világháború között a cukrászok a sütemények mellett fagylaltokat, cukorkákat, bonbonokat és szaloncukrot is készítettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.