Magyarázkodik az ügyészség

Magyar Nemzet
2006. 02. 03. 7:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: Deutsch-Für Tamás két bejelentést tett, az elsőt a (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök érdekeltségébe tartozó) Fittelina Kft. és az Altus Rt. által végzett bizonyos beruházások tárgyában.

Mivel a bejelentés tárgya vegyes: magánjogi, közigazgatási jogi és büntetőjogi elemeket is tartalmaz, először a magánjogi, majd a közigazgatási jogi főosztály vizsgálta meg, de mindkét főosztály megállapította, hogy nincs magánjogi vagy közigazgatási jogi hatásköre az ügyészségnek a bejelentés tényeinek vizsgálatára – mutatott rá a legfőbb ügyész helyettese.

Varga Zs. András hozzátette: mivel azonban a bejelentés tartalma bűncselekmény gyanúját vetette föl, ezért áttették a büntetőjogi szakághoz, ezt a szakág elbírálta, amiről a bejelentőt tájékoztatta. (Ismert, a bejelentést bűncselekmény hiányában elutasították.) A fideszes képviselő panaszt tett a határozat ellen, a panasz elbírálását a Legfőbb Ügyészség néhány napon belül kézbesíteni fogja Deutsch-Für Tamásnak – tájékoztatott.

Varga Zs. András elmondta azt is, hogy az ellenzéki képviselő másik bejelentése a Szalay utcai volt képviselői klub ingatlanrészének megszerzésével kapcsolatos. – Ezt a bejelentést is a Legfőbb Ügyészség magánjogi főosztálya kezdte vizsgálni, és ha ez a vizsgálat véget ér, és „szükségesnek mutatkozik, a magánjogi szakág ezt a bejelentést is meg fogja küldeni a büntetőjogi szakágnak, hogy ott is elemezzék” – hangsúlyozta.

Varga Zs. András szerint az ügyészség mindkét ügyben szabályosan járt el, és semmilyen határidőt nem mulasztott el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.