Adócsalók építkezhetnek a honvédelmi tárca megbízásából?

Olyan társaságot bízott meg a Honvédelmi Minisztérium egy több mint százmillió forintos beruházás kivitelezésével, amelynek egykori ügyvezető igazgatóját tavaly elítélték adócsalásért a Hevesi Városi Bíróságon – tudta meg a Magyar Nemzet. A Lasancz-Bau Kft. nemrég nyílt közbeszerzési eljárás keretében nyerte el egy telkibányai lakásépítés kivitelezési munkáját a szaktárcától, és közel 124 millió forint értékben írhatott alá szerződést. Információink szerint a cég közreműködött más nagy értékű honvédségi beruházásban is.

Magyar Nemzet
2006. 03. 11. 9:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lasancz-Bau Kft. egykori ügyvezető igazgatója, Lasancz Péter ellen már 2003 előtt eljárás indult adócsalás gyanúja miatt; az ügyben a bíróság 2005. november 24-én ítéletet is hozott, és pénzbírsággal sújtotta a vállalkozót – mondta el Kutas István, a Hevesi Városi Bíróság elnöke. Tájékoztatása szerint az egykori ügyvezető öt társa felett szintén ítélkeztek, és volt olyan vádlott, aki súlyosabb büntetést kapott az általa elkövetett bűncselekményért.

Ez azért is különös, mert a Honvédelmi Minisztérium (HM) közlése szerint a cég a közbeszerzési eljárás keretében nyilatkozott, hogy kizáró okok nem állnak fenn a megbízásával kapcsolatban. Bocskai István, a szaktárca szóvivője közölte: a nemzetbiztonsági bevizsgálás a Lasancz-Bau Kft. esetében azt állapította meg, hogy sem a cég, sem annak tulajdonosa és ügyvezetője ellen nem folyt és nem folyik büntetőeljárás.

Az átvilágítókat feltehetőleg az „vezethette félre”, hogy 2005 áprilisától a cégnek Lasancz Péter felesége, Lasanczné Hadobás Andrea az ügyvezetője és tulajdonosa, a nemzetbiztonsági bevizsgálás a Lasancz-Bau Kft. esetében viszont 2005. július 13-án történt. A társaság telefonján csak a jelenlegi ügyvezetőt sikerült elérnünk, aki mielőtt lecsapta a telefont, kijelentette, hogy nem kíván nyilatkozni cége állami megbízásaival, illetve a férje ellen folytatott büntetőeljárással kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, nem ez az első, nagy értékű megbízás a honvédelmi tárca részéről, amelyet bűncselekmény gyanújába keveredett vállalkozó nyer el. Egy, Veres János pénzügyminiszterrel régebben kapcsolatban álló nyírbogáti szocialista vállalkozó cége, a Nyír-Uncia Kft. például tavaly 292 millió forintot kapott a HM-től lőszer-megsemmisítésre. Kabai Károly, a cég vezetője első rendű vádlottja egy adócsalási eljárásnak a Nyíregyházi Városi Bíróságon. Évekkel ezelőtt 600 millió forintért vásárolt egy An–26-os szállítórepülőt a légierő számára a szolnoki Specimpex Kft. A cég vezetőjét, Veress Istvánt korábban jogerősen elítélték okirat-hamisításért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.