Fordulat a Fittelina-botrányban

Deutsch-Für Tamás ismételten feljelentést tett a miniszterelnök családi cége, a Fittelina Kft. ügyében. A fideszes politikus immáron nemcsak ismeretlen tettesek, hanem Gyurcsány Ferenc, Apró Piroska és Dobrev Klára ellen tette meg feljelentését tegnap, különösen nagy összegű adó- és társadalombiztosítási csalás, valamint magánokirat-hamisítás bűncselekménye miatt. Az ügyészségnek három nap alatt el kell döntenie, hogy elrendeli-e a nyomozást.

Magyar Nemzet
2006. 03. 08. 23:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deutsch-Für Tamás sajtótájékoztatón számolt be arról tegnap, hogy a tudomására jutott új tények és okiratok birtokában tette meg újra feljelentését a Legfőbb Ügyészségen. A nyomozó hatóság az előző, 2005. november 1-jén személyi jövedelemadó-csalás miatt benyújtott feljelentését egyetlen indok miatt utasította el. Azt feltételezte, hogy a Fittelina Kft. a Szemlőhegy utcai ingatlanon elvégzett építkezés során úgynevezett ráépítéssel megszerezte a társasház tulajdonjogának egy részét. Ebből pedig az ügyészség szerint az következik, hogy Dobrev Klára és Apró Piroska természetbeni juttatásként nem élvezi a luxusberuházás nyújtotta javakat, így személyi jövedelemadót sem kellett fizetni az értéknövekedés után.

A fideszes politikus utánajárt a dolgoknak, és – az ügyészség helyett – kiderítette az igazságot. Beszerezte a Szemlőhegy utcai társasház mindhárom tulajdonosának – Apró Piroskának, Dobrev Klárának és a II. kerületi önkormányzatnak – egybehangzó jognyilatkozatát, amelyből egyértelműen kiderül: az ügyészi feltételezéssel ellentétben a Fittelina Kft. nem szerzett az ingatlanban tulajdonrészt.

Deutsch-Für Tamás lapunknak leszögezte: a jogállamiság és az igazságszolgáltatás működése szempontjából megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, hogy a miniszterelnököt és családtagjait érintő súlyos, köztörvényes adócsalásgyanús ügyben az ügyészség helyett állampolgároknak kell felderíteni a valóságos tényállást.

A Magyar Nemzet elsőként 2005. szeptember 21-én foglalkozott a Fittelina Ingatlanbefektetési és Hasznosító Kft.-vel, amely Dobrev Klárának és édesanyjának, Apró Piroskának 1995-ben az önkormányzattól vásárolt és társasházzá átalakított rózsadombi villájukban hajtott végre luxusberuházást. Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc családi vállalkozásként 1995-ben hozta létre a Fittelinát, amelynek ügyvezetője eleinte Dobrev, majd sportminiszteri kinevezéséig Gyurcsány volt. Az alapításkor Dobrev Klára a villában lévő 159 négyzetméteres lakásának kizárólagos bérbeadási jogát átengedte a kft.-nek 16 millió forint értéken. A házaspár megállapodott abban is, hogy a kft. a lakás funkciójának megtartása mellett a Dobrev tulajdonában álló ingatlanrészt átépítheti, felújíthatja.

A kft. belevágott a szemlőhegyi villa teljes átépítésébe: a társasházi közös tulajdonban álló telek felszíne alatt fitneszközpontot hozott létre, a rekreációs területen 30 millió forintos uszodaberuházást valósítottak meg, emellett szaunának és szoláriumnak is jutott hely. A villát lifttel szerelték fel, és a kertben öntözőrendszert alakítottak ki. A beruházásra fordított összegből egyéb lakberendezési tárgyra is futotta. Az építkezést 1997-ben fejezték be, és az 58 millió forintos beruházást felvették a cég könyvelésébe, valamint megkezdték az értékcsökkenési leírását, így több millió forinttal apasztották a társaság adóalapját.
2002 októberében Dobrev Klára eladta üzletrészét férjének, egyben megszüntették a hasznosítási szerződést is. Ezzel az 58 millió forint értékű luxusberuházással az ingatlan tulajdonosai ellenérték nélkül, természetbeni juttatásként gazdagodtak. A hasznosítási jog megszüntetésekor a kft.-nek a természetbeni juttatás után 24,7 millió forint személyi jövedelemadót és 6,1 millió forint egészségügyi hozzájárulást kellett volna fizetnie az adóhatóságnak. Ennek azonban a társaság mérlegében nincs nyoma. Emellett a kft.-nek a beruházást a könyveléséből ki kellett volna vezetnie, de ezt a Fittelina jogsértő módon nem tette meg.
2002 novemberében a Fittelina Kft. nevében eljáró Gyurcsány Ferenc lízingszerződést kötött Gyurcsány Ferenc magánszeméllyel a jogellenesen nyilvántartott eszközökre. A valótlan tartalmú lízingszerződésre feltehetően azért volt szükség, hogy ezzel palástolják a hatóságok előtt az adócsalásgyanús cselekményeiket. 2003 októberében a 24,5 millió forint veszteséget felhalmozó Fittelina Kft.-t beolvasztották Gyurcsány törvényellenes tulajdonosi meghatalmazása alapján a nyereséges Altus Rt.-be. A beolvadás következtében az Altus Rt. a Fittelina Kft. jogutódja lett. A mai napig él az a jogellenesen megkötött lízingszerződés, amelyet a Fittelina Kft. és Gyurcsány Ferenc kötött.
Deutsch-Für Tamás fideszes országgyűlési képviselő 2005. november 1-jén más egyéb bűncselekmények mellett személyijövedelemadó-csalás bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen.

Az ügyészség a Fittelina Kft. ügyében a személyi jövedelemadó-csalás tekintetében egyetlenegy indokkal tagadta meg a nyomozás elrendelését. Arra a feltételezésre – és hangsúlyozottan csak feltételezésre – hivatkozott, hogy a Fittelina Kft. a Szemlőhegy utcai ingatlanon elvégzett építkezés során úgynevezett ráépítéssel megszerezte a társasház tulajdonjogának egy részét. Az ügyészség feltételezése szerint az uszoda és egyéb bővítmények a Fittelina Kft. tulajdonába kerültek, azaz Dobrev Klára és Apró Piroska természetbeni juttatásként nem kapta meg azokat, így személyi jövedelemadót sem kellett fizetni az értéknövekedés után.
A nyomozó hatóság a ráépítés fikcióját arra alapította, hogy az ingatlan tulajdonosai, Apró Piroska és a Budapest II. kerületi önkormányzat, hozzájárultak a luxusberuházás kivitelezéséhez, és ezáltal tudomásul vették, hogy a cég ráépítéssel tulajdonjogot szerez az ingatlanban. Az ügyészség szerint Gyurcsány Ferenc ingatlan-lízingszerződést kötött a Fittelina Kft.-vel, az ügyészség ebből arra a következtetésre jutott, hogy a Fittelina Kft. a társasház tulajdonosa. Az ügyészség saját feltételezéseinek alátámasztására semmilyen nyomozati cselekményt nem végzett, az érintetteket nem hallgatta meg, bizonyítási eljárást nem folytatott le, hanem az elképzelését tényként kezelve megtagadta a nyomozást.

Deutsch-Für Tamás lapunknak elmondta, hogy az elutasító határozat után – mivel az ügyben az addig rendelkezésére álló információk, tények, dokumentumok teljes mértékben ellentétesek voltak az ügyészség feltételezésével – megpróbálta az ügyészség helyett felderíteni a valóságos helyzetet. Ennek során olyan új döntő tények, okiratok birtokába került, amelyek egyértelműen megdöntik az ügyészség ráépítési fikcióját, és alátámasztják az adócsalás bűncselekményének elkövetését. A képviselő birtokába került dokumentumok egyértelműen bizonyítják, hogy a Fittelina Kft. nem szerezte meg ráépítéssel az ingatlan tulajdonjogát, és a társasház tulajdonosai ezzel a helyzettel tisztában voltak. Bizonyítják továbbá azt is, hogy mivel a Fittelina Kft. nem volt a társasház tulajdonosa, így a jelenlegi miniszterelnökkel sem köthetett 2002-ben ingatlan-lízingszerződést.

A Deutsch-Für Tamás által kiderített valós helyzet tehát a következő. Az ingatlan-nyilvántartásból kiderül, hogy Apró Piroska 2004-ben megvásárolta az ingatlanban meglévő önkormányzati tulajdonrészt. Aprónak az önkormányzathoz benyújtott írásbeli vételi szándéknyilatkozata azt tartalmazza, hogy 2004-ben a társasház kizárólag az ő és családtagjai tulajdonában állt, és az ingatlanon – egy magánszemély haszonélvezeti jogán kívül – más kívülálló személynek semmilyen joga nem állt fenn. Apró Piroska egy korábbi nyilatkozatában pedig kifejezetten az ingatlan-nyilvántartásnak megfelelő tulajdonviszonyok változatlanságát rögzíti.

Tényként leszögezhető, hogy Apró Piroska családtagjai körébe sem a Fittelina Kft., sem annak jogutódja, az Altus Rt. nem sorolható. Ezen társaságoknak az ingatlanon – az ügyészi fikció szerint – fennálló tulajdonjogáról, vagy bármilyen, az ingatlanra vonatkozó egyéb jogosultságáról Apró Piroska említést sem tesz az önkormányzatnak tett vételi nyilatkozatában. Az ügyészségnek az a feltételezése tehát, amely szerint a tulajdonosok megállapodtak a Fittelina Kft. tulajdonszerzésében, egész egyszerűen nem igaz, hiszen a villa fő tulajdonosának, Apró Piroskának fogalma sem volt arról, hogy az addigi tulajdonosokon kívül bárki más tulajdonos lenne az ingatlanban 2004-ben. Mindezt okiratban saját maga ismerte el.

Deutsch-Für fideszes országgyűlési képviselő Apró Piroska nyilatkozatainak ismeretében 2006-ban megkereste a II. kerületi önkormányzat gazdasági és tulajdonosi bizottságának elnökét, és tájékoztatást kért a Szemlőhegy utcai ingatlan ügyében. A bizottság elnöke 2006 februárjában tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a társasházban az önkormányzat 1995–2005 között volt tulajdonos. Az ingatlan tulajdonviszonyaiban történő bármilyen változás jóváhagyása a tulajdonosi bizottság hatáskörébe tartozott. A bizottságnak a megjelölt időszakban nem volt tudomása arról, hogy az ingatlan közös tulajdoni arányaiban változás történt volna, ilyen tárgyban a bizottság határozatot nem hozott. A tulajdonosi bizottság a társasházban meglévő önkormányzati tulajdoni hányadának eladása során megvizsgált minden lényeges jogi és ténybeli körülményt, és ennek alapján a valós tulajdonosi helyzetet rögzítve adta el a tulajdonát Apró Piroskának. Az önkormányzat abban a tudatban és azzal a szándékkal kötötte meg az adásvételi szerződést, hogy a szerződésben szereplő, az ingatlan-nyilvántartással megegyező tulajdoni viszonyok a valós tulajdoni helyzettel azonosak. A vevő, Apró Piroska az adásvételi tárgyalások során nem jelezte az önkormányzat részére azt, hogy a szerződésben rögzítettek ne felelnének meg a valóságos tulajdoni helyzetnek, azaz hogy az ingatlanban az eddigi tulajdonosokon kívül más is tulajdonos lenne. Tehát arról, hogy az ingatlanban a Fittelina Kft. tulajdonjogot szerzett volna, és ennek következtében a tulajdoni arányok megváltoztak volna, a másik tulajdonostárs, az önkormányzat sem tudott, és ahhoz nem járult hozzá.

A világhálón olvasható: Dobrev Klára 2006. február 27-i nyilvános vagyonnyilatkozata azt tartalmazza, hogy a Szemlőhegy utcai ingatlan 400 négyzetméterének 1/1 arányban tulajdonosa. A vagyonnyilatkozat szerint az ingatlanhoz Dobrev Klára 1995-ben adásvétel útján jutott hozzá. Ez az állítás ellentétes a tulajdoni lapon szereplő tényekkel. Az ingatlan-nyilvántartás szerint ugyanis Dobrev Klára a Szemlőhegy utcai ingatlanban 1995-ben mindössze egy 159 négyzetméteres lakást vásárolt meg. Eltekintve ettől az „apró” ellentmondástól, a Dobrev Klára vagyonnyilatkozatában feltüntetettek szintén azt támasztják alá, hogy a Fittelina Kft. nem szerzett az ingatlanban tulajdonjogot az 1995. évi beruházással.
A Szemlőhegy utcai társasház mindhárom tulajdonosának egybehangzó jognyilatkozata tehát azt bizonyítja, hogy az ügyészi feltételezéssel ellentétben a Fittelina Kft. nem szerzett az ingatlanban tulajdonrészt. Ebből a tényből viszont egyenesen következik, hogy Gyurcsány Ferenc az ügyészi feltételezéssel ellentétben nem köthetett saját cégével ingatlan-lízingszerződést. Ezt a miniszterelnök legfrissebb, 2006. február 27-i vagyonnyilatkozata is megerősíti, mivel a kormányfő abban nem tüntetett fel ingatlanra vonatkozó használati jogot.
Deutsch-Für Tamás a tudomására jutott új tények és okiratok birtokában ismételten feljelentést tett, immár nemcsak ismeretlen tettesek, hanem Gyurcsány Ferenc, Apró Piroska és Dobrev Klára ellen, különösen nagy összegű adó- és társadalombiztosítási csalás, valamint magánokirat-hamisítás bűncselekménye miatt. A fideszes politikus lapunknak leszögezte, hogy a jogállamiság és az igazságszolgáltatás működése szempontjából megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, hogy a miniszterelnököt és családtagjait érintő súlyos, köztörvényes adócsalásgyanús ügyben az ügyészség helyett állampolgároknak kell felderíteni a valóságos tényállást. Az ügyészség az ügy felderítése helyett olyan fikciókat, feltételezéseket gyártott, amelyek valótlanságát igen rövid időn belül okiratokkal lehetett bizonyítani. Ezek a teljesen alaptalan hatósági feltételezések kizárólag arra alkalmasak, hogy meggátolják az igazság kiderítését a miniszterelnököt érintő köztörvényes bűnügyben.

Fecseg az MSZP. Rég kidurrant Deutsch-Für Tamás lufija – így kommentálta Nyakó István MSZP-szóvivő a fideszes képviselő tegnapi bejelentését. A szocialista politikus közleményében úgy vélekedett, Deutsch-Für megszállottan vitatkozik a legfőbb ügyésszel. – Eddig minden alkalommal elutasították az általa most felhánytorgatott ügyben (is), de ő továbbra is szívósan próbálkozik. Hiába küldték ki kétszer az ajtón, ő harmadszor is be akar jutni, akár az ablak betörése árán is – írja Nyakó, hozzátéve, hogy Deutsch-Für buzgalma még tiszteletre méltó is lehetne, ha nem lenne napnál világosabb a szándéka: azért nevetteti ki magát, mert hazugságait szeretné napirenden tartani. Az MSZP azonban úgy gondolja, hogy az ország ügyeivel kell foglalkozni, programot kell írni, és azt be kell mutatni a nyilvánosság előtt, hogy az emberek felelősen tudjanak választani április 9-én. Nyakó szerint ez a Fidesznek nem megy, csupán tehetetlenségét próbálja politikai lufifújással leplezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.