időjárás °C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Vesztegetésért két évet kapott egy börtönőr

MNO
2006.04.26. 11:06

Két év börtönt kapott az a börtönőr, akit megvesztegetett egy fogvatartott – jelenti a HavariaPress.

A szerdai másodfokú ítélet szerint a büntetés-végrehajtási őrmester – akinek időközben már megszűnt a szolgálati viszonya – 2004 decemberében pénzt fogadott el egy előzetes letartóztatásban lévő piliscsévi férfitól, hogy az cserébe telefonálhasson. A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa az első rendű vádlott börtönőr tiszthelyettes esetében változtatás nélkül helybenhagyta a 2005. júniusi, első fokú ítéletet. Az ügyben másod-, illetve harmadrendű vádlottként szerepelt a vesztegető fogvatartott, és a telefon becsempészésében közreműködő barátnője is: a táblabíróság az ő ítéletüket is csak csekély mértékben változtatta meg.

A katonai ügyészség az első fokú ítélet után több ponton is súlyosbításért fellebbezett, a táblabíróság azonban ezeknek csak egy részét látta indokoltnak. Elfogadta a bíróság azt az ügyészi érvelést, hogy mivel a történtek a közélet tisztasága elleni bűncselekménynek számítanak, ezért ne csak az első rendű vádlottat, de a másodrendűt is tiltsa el két évre a közügyek gyakorlásától. A férfi barátnőjéről viszont azt állapította meg, hogy a hivatali vesztegetési ügyben csupán bűnsegédként vett részt, ezért nem változtatta meg a számára kiszabott 60 ezer forintos pénzbüntetést.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.