Csillagászati összeg a garéi ügy kárvallottjának

Közel nyolcmilliárd forintért kárpótolja peren kívül a kormány az AGM Beton Rt.-t és az egyik cégvezetőt, amiért az Orbán-kabinet még 1998-ban elvette a társaságtól a garéi veszélyes hulladékok ártalmatlanításának jogát. Az ügy pikantériája, hogy a vállalat eredetileg egy 1,2 milliárd forintos üzlettől esett el, és a cég képviselője még 2004 végén is csak másfél milliárd forintos kárról beszélt.

Magyar Nemzet
2006. 05. 18. 22:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány most utasítást adott a pénzügyminiszternek, hogy utaljon át 7,697 milliárd forintot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak, a KVM pedig ebből a pénzből egyezzen meg peren kívül az AGM Vagyonkezelő Rt. és Andrássy János Mihály felperesekkel, akik a minisztérium és a Budapesti Vegyi Művek felé éltek kártérítési igénnyel – derült ki a Határozatok Tárából. Az ügy előzménye, hogy a minisztérium 1998 márciusában jóváhagyta a Budapesti Vegyi Művek és az AGM Beton Rt. szerződését. Ennek megfelelően a kormány 900 millió forintos támogatást és 1,8 milliárd forintos államilag garantált hitelt nyújtott a vegyi üzemnek, hogy az felszámolhassa a szocialista ipar egyik legsúlyosabb környezetszennyezését.

Az AGM Beton Rt. a megállapodásban azt vállalta, hogy a vegyi üzem Baranya megyei, garéi telepén tárolt, súlyosan szennyező klórtartalmú anyagokat ideiglenesen, tíz évre betonhordókba csomagolja. Az akkori sajtóhírek szocialista érdekeltségi körhöz kapcsolták a nyertes konzorciumot.

A nem sokkal később hatalomba lépett, Fidesz vezette kabinet azonban úgy döntött: a drága és ideiglenes technológia helyett végleges megoldást kell találni a környezetszennyezésre. Ezért szerződést bontottak, s az eredeti öszszegnél alig drágábban a mérgek elégetését rendelték meg. Az AGM Vagyonkezelő Rt. – bár még a szükséges engedélyeket sem kapta meg a szerződésbontáskor – 1,275 milliárd forintos kártérítési pert indított a környezetvédelmi tárca ellen. A Legfelsőbb Bíróság 2004 novemberében elmarasztalta a Budapesti Vegyi Műveket és környezetvédelmi minisztériumot az ügyben, de a kártérítés összegéről nem döntött. Ezt egy újabb eljárásnak kellett volna meghatároznia. A bíróság döntése mindezek ellenére rámutatott arra, hogy az eredeti szerződés nem szolgálta a környezeti kár teljes felszámolását a garéi telepen.

Nehezen érthető a kormány mostani, közel nyolcmilliárd forintos kártérítés peren kívüli kifizetéséről szóló döntése az AGM Beton Rt. képviselője, Borbás Ágnes ügyvéd egy korábbi nyilatkozatának tükrében. A jogász a Legfelsőbb Bíróság döntésének kihirdetése után újságírók előtt ugyanis azt mondta: a káruk – amely időközben kamatokkal és az elmaradt haszonnal is növekedett – valamivel több, mint másfél milliárd forint. Az ügyvédnő hozzátette: ha sikerülne peren kívül megegyezniük a zöldtárcával, a kamatokból is engednének.

A környezetvédelmi minisztérium jogi képviselője, Elter Tamás akkor úgy nyilatkozott: a vállalkozás másfél milliárd forintos követelése irreális. – Ezek szinte holdbéli számok – fogalmazott, megemlítve, hogy a cég jó előre hozzákezdett a betontartályok gyártásához, és akkor is erőltetett ütemben folytatta a munkát, amikor közölték vele, hogy nem lesz szükség a szolgáltatásaira. Tegnap a környezetvédelmi tárca sajtóosztályán nem kívánták kommentálni a hírt, csak annyit mondtak: tudomásul veszik a kormány határozatát.

A csillagászati összegű kártérítés azért is különös, mert a cég eredeti, 1,275 milliárdos igénye a pénzromlást figyelembe véve sem haladja meg a hárommilliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.