K&H-per: Kerék Csaba tagadta bűnösségét

Kerék Csaba másodrendű vádlott tagadta bűnösségét csütörtökön a Kulcsár Attila és 21 társának büntetőperében folyó tárgyaláson a Fővárosi Bíróságon. A tegnap kezdődött perben Kulcsár Attila írásban beismerte bűnösségét azt állítva, hogy eddigi vallomásaiban tudatosan nem állított valótlanságot és szégyelli magát. Elsőfokú ítélet jövőre várható. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=352108&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Kulcsár írásban beismerte bűnösségét</a><br>

MNO
2006. 05. 04. 12:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kerék Csaba másodrendű vádlott tagadta bűnösségét csütörtökön, a Kulcsár Attila és 21 társának büntetőperében folyó tárgyaláson a Fővárosi Bíróságon. „Semmilyen mértékben nem vagyok bűnös” – fogalmazott a Britton cégcsoport tisztségviselője, akit az ügyészség sikkasztással és pénzmosással vádol.

Kulcsár Attila csütörtökön ismertetett nyomozati vallomásaiban ugyanakkor arról beszélt, hogy Kerék Csaba miként segítette jogosulatlan tranzakcióit, miként adott tanácsokat, instrukciókat az ügyfelek megkárosításához, a sikkasztáshoz.

Kerék Csaba vádlotti vallomásában elmondta: jelenleg is a Britton cégcsoport tisztségviselője, a Britton Immobilia Kft. ügyvezető igazgatója, több cég igazgatótanácsának tagja, havi jövedelme megközelíti a félmillió forintot. A bíró kérdésére, hogy mekkora a vagyona úgy válaszolt: direkt módon nincs. Közvetve, cégein keresztül viszont több tízmilliós nagyságrendű.

Kerék Csaba 1998 májusában ismerkedett meg a K&H brókercégénél dolgozó Kulcsár Attilával, elmondása szerint kapcsolatuk az első két évben ügyfél-bankári jellegű volt, később pedig befektetői. Kerék Csaba megjegyezte: Kulcsár Attila nem szorult rá az ő tanácsaira. Kerék Csaba szerint 1998-ban nagy, 30 százalékot is meghaladó hozamok voltak a tőzsdén, „mindenki odaszaladt”. 1998 júniusában Kerék Csaba értékpapír-számlát nyitott a K&H Brókerháznál, a számla feletti rendelkezési jog pedig a banké, illetve Kulcsár Attiláé volt.

A tegnap kezdődött büntetőper 71 oldalas vádiratában többek között sikkasztás, pénzmosás, vesztegetés, orgazdaság és bűnpártolás szerepel. A sikkasztás elkövetési értéke körülbelül 23 milliárd forint, a cselekménnyel okozott kár mintegy 8,3 milliárd.

Kulcsár Attila vádlott-társai között van Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója, Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatója és az Egyesült Államokból önként hazatért Schönthal Henrik.

Az elkövetők többféle módszerrel dolgoztak, de az úgynevezett „technikai számlákkal” sikkasztottak a legtöbbet. A sikkasztás két nagy cégnek – a Betonút Rt.-nek és az Állami Autópálya-kezelő Rt.-nek – a befektetési állományát érintette.

Kulcsár Attila kihasználta, hogy mind a K&H brókercégnél, mind a banknál vezető pozíciót tölt be és így értékpapír-vásárlás nélkül, egyből eltulajdonították a pénzeket: a bank technikai számláira irányították az ügyfél pénzét, ahonnan egy újabb átutalással valamelyik off-shore cég kapta meg.

Kulcsár Attilával összefüggésben több magas rangú rendvédelmi vezető ellen is büntetőeljárás indult. A Kulcsár-ügy 22 vádlottjának meghallgatása várhatóan több hétig is eltart, ezt követőn a bíróság a szakértőket hallgat meg, majd mintegy 200 tanút; az első fokú ítélet legkorábban a jövő év első felében várható.

A Kulcsár-ügy tárgyalása pénteken Kerék Csaba meghallgatásával folytatódik.

(privatbankar.hu, MTV Teletext, Híradó)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.