Titkolják a megrendelt tízmilliós tanulmányokat

Egyelőre nem hozzák nyilvánosságra azokat a tanulmányokat, amelyeket a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) rendelt meg több tíz millió forintért a választási kampány utolsó időszakában.

Magyar Nemzet
2006. 05. 03. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A titkolózást a kormányszóvivői irodán azzal magyarázták, hogy a koalíciós pártok jelen pillanatban is épp a kisebb, olcsóbb, hatékonyabb szolgáltató állam megteremtéséről tárgyalnak, és a direkt ebből a célból megrendelt tanulmányokról ezért most nem áll módjukban bővebb tájékoztatást adni. Ugyanakkor hozzátették: „Szakértőink megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a szóban forgó tanulmánykomplexumok később milyen terjedelemben és milyen körben válhatnak nyilvánossá.”

A kormányszóvivői iroda szerint „már jóval a választások előtt egyértelmű volt”, hogy a közigazgatás reformja nem halasztható, és természetes, hogy a döntések előtt a kormány igénybe veszi szakértők szellemi munícióját, amely kutatási eredményeket ismertető tanulmányok sorozatában ölt testet. A közbeszerzés megkerülését azzal indokolták, hogy bár a közbeszerzési értékhatár nyolcmillió forint, mindegyik szakmai anyag több eltérő tárgyú, tartalmú és módszertanú kutatáson alapuló tanulmányt takar, amelyek egyenként nem érik el a közbeszerzési értékhatárt.
Ismeretes, az egyik szakanyag 22,6 millió forintba, egy másik pedig 18,4 millió forintba került. Utóbbit az Ithaka Kht. készíthette, amelynek egyik alapítója Dessewffy Tibor, aki a Gyurcsány Ferenc Útközben című könyvét kiadó Demos Magyarország Alapítvány egyik létrehozója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.