Lejáratókampány Nagy Gábor Tamás ellen?

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere a róla megjelent cikkel kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot küldte szerkesztőségünkbe.

MNO
2006. 08. 10. 18:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budavári Önkormányzat 2006. augusztus 9-i a képviselő-testületi ülésén a személyemet érintő történtekkel kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot teszem:

A polgári többségű budavári képviselőtestület hosszú ideig hatékonyan működött, az utóbbi időben azonban két, korábban a jobboldalhoz tartozó képviselő, dr. Vaskor László (MDF) és Görög Tibor egyéni politikai ambícióktól vezérelve – és ezzel többször akadályozva az önkormányzati feladatok ellátást is – szembehelyezkedett a polgármesterrel. Előbbi a parlamenti választásokon az MDF támogatóit az SZDSZ-es jelölt támogatására kérte, míg a volt frakcióvezető a polgármester elleni sorozatos támadásai miatt a pártból való kizárási indítvány benyújtása után kénytelen volt kilépni a Fidesz-ből.

Az önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP közös jelöltjeivel, illetve velem szemben induló alpolgármesterek a személyem ellen indított lejárató-kampány során terjesztették be indítványukat a fegyelmi eljárás megindítására. Az indítvány ürügye egy 2002-ben megkötött, előszerződés volt, amelyet nem követett végleges szerződéskötés. A testület MSZP-és SZDSZ-es tagjai, annak ellenére, hogy 24 képviselőből csak 13 vett részt az ülésen, az MDF frakció támogatásával megszavazták az indítványt, mely több törvénysértő elemet is tartalmaz. Ezek miatt az I. kerületi jegyző a Közigazgatási Hivatalhoz fordul.

A vád, miszerint a képviselő-testület tájékoztatása nélkül 90 évre bérbe adtam a Várbazárt, abszurd, minden alapot nélkülöz. A Várkert-bazár a Magyar Állam, a Kincstár tulajdona. Kezelését a Várgondnokság Kht. végzi, mely társaságban 15 %-kal van jelen a Budavári Önkormányzat. Mivel a Várbazár nem az önkormányzat tulajdona, és a kezelését végző társaságban is csak kisebbségi tulajdonos, sem a Budavári Önkormányzat, sem pedig képviseletében a polgármester nem adhatja azt el, és nem is dönthet egymaga az ingatlan hasznosításáról. Eddig a tulajdonos nevében az ingatlant kezelő kht. sem hozott ilyen döntést.

Mint a Budavári Önkormányzat vezetője, évek óta a magántőkére épülő hasznosítás kockázataira kívántam felhívni a közvélemény figyelmét, és mindent megtettem annak érdekében, hogy a Várkert-bazár helyreállítása állami felelősségvállalás mellett, állami forrásokból történjen meg. A képviselő-testületet több ízben tájékoztattam – erről tanúskodnak a jegyzőkönyvek, és azok a határozatok, melyeket a képviselő-testület kezdeményezésemre hozott az ügyben. A 2005. szeptemberében hozott határozat a tisztán üzleti szempontú hasznosítás helyett a rekonstrukciót állami felelősségvállalással, költségvetési támogatással szorgalmazza, és elfogadhatatlannak tartja a plaza-funkciót. Ezt a határozatot az önkormányzat alpolgármesterei is megszavazták.

Mindebből látható, hogy a testület tegnapi határozata alaptalan, törvénysértő; feltevésem szerint csupán kampánycélokat szolgált, ezért a Fővárosi Bírósághoz fordultam. A határozat nem érinti polgármesteri tisztségemet, csak foglalkoztatási jogviszonyomat.

Bízom abban, hogy a kerület polgárai a nyolc év alatt elért eredményeket, a kiegyensúlyozott gazdálkodást, a magas színvonalú szociális ellátást, és nem pedig az időszakos botránypolitizálást fogják majd értékelni az őszi helyhatósági választásokon.

Dr. Nagy Gábor Tamás
polgármester
2006.08.10.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.