A GVH megbüntette a Synergont és a SAP-ot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa versenykorlátozó megállapodás kötése miatt két ügyben is elmarasztalta a SAP Hungary Kft.-t, valamint a Synergon Rt.-t, amiért egyenként 21,8-21,8 millió forint bírságot vetett ki a kartellező cégekre – tájékoztatta a GVH az MTI-t szerdán.

MNO
2006. 09. 27. 13:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a két informatikai vállalkozás a Győr önkormányzata, illetve a Paksi Atomerőmű Zrt. által integrált pénzügyi rendszer bevezetésére kiírt eljárások során versenykorlátozó megállapodást kötött egymással, amiért az első esetben 7,2-7,2, a második alkalommal pedig 14,6-14,6 millió forint versenyfelügyeleti bírságot kell fizetnie mindkét társaságnak.

Győr önkormányzata még 2003. június 25-én írt ki hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos közbeszerzési eljárást egy integrált pénzügyi gazdasági rendszer bevezetésére. Majd 2004. április 27-én a Paksi Atomerőmű Rt. hirdetett egyfordulós meghívásos versenyeztetési eljárást „a produktív üzemben működő SAP R/3 rendszer bevezetett moduljainak felülvizsgálatára és a verzióváltás megvalósítására informatikai projektben tanácsadói és projektvezetői feladatok elvégzésére„.

A GVH versenytanácsa szerint a döntően e-mail formátumú bizonyítékok alapján megállapítható volt, hogy a Synergon és az SAP mindkét tender kapcsán olyan megállapodást kötött, amely alkalmas volt a verseny eredményének befolyásolására. A projektek értékéhez viszonyítottan arányos bírságok kiszabását az tette indokolttá, hogy a GVH elvi fontosságot tulajdonít a kartellek felszámolásának, szankcionálásának.

A GVH a bírság kiszabásakor ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a győri tender esetében a megállapodás nem hatott érezhető módon a versenyre, mivel a pályázatot végül eredménytelennek nyilvánították, míg a paksi tender esetében a két vállalkozás tevékenyen segített a versenyhatóságnak az ügy feltárásában.
MTI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.