időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Bálázott szemét: már hét gyanúsított

MNO
2006.12.19. 12:23

A kedden délutánig lefolytatott kihallgatások eredményeként már hét gyanúsítottja van a Németországból származó bálázott szemét illegális elhelyezése miatt indított nyomozásnak; öt gyanúsított őrizetbe vételére már sor is került - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel.

A keddi kihallgatások alapján hétre emelkedett a gyanúsítottak száma, akik közül öten már őrizetben vannak – mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.
Mihályné Bornemisza Eleonóra százados hozzátette: a mai napon folyamatosan tartanak a kihallgatások, szembesítések, de egyelőre gazdasági társaságot még nem nevez meg a rendőrség és a nyomozás érdekében további információt nem ad ki.
A szóvivő hozzátette: az öt őrizetbe vett gyanúsított – öt férfi és egy nő – közül négynek az előzetes letartóztatására is javaslatot tesz a rendőrség.

Lakossági bejelentés alapján december első napjaiban szerzett tudomást arról a kiskunmajsai önkormányzat, hogy a város határában található egykori szovjet laktanya egyik hangárjában 144 bála, Németországból származó vegyes háztartási hulladékot raktak le.
Dósai Imre, a település polgármestere múlt szerdán az MTI-nek elmondta, hogy egy kamion érkezéséről is névtelen bejelentést kapott, ezért azt sikerült „tetten érni”, mielőtt lerakta volna rakományát. Az osztrák rendszámú kamion a fuvarlevél szerint Németországból érkezett. A kamiont és rakományát a rendőrség lefoglalta, majd másnap rakományával együtt visszaindította Ausztriába.

A Bács-Kiskun megyében eddig felfedezett, közel 3.000 bála döntő hányadát, több mint 2.000 bálát Kunbaján fedezték fel. Kunbaján kívül eddig Kiskunmajsán, Jászszentlászlón, Kecskeméten, Kerekegyházán és Pirtón találtak Németországból származó bálázott hulladékot a települések környékén, de több hulladéklerakóban is felfedeztek az utóbbi időben odaszállított és szétterített bálát.
A hatóságok által eddig még meg nem erősített információ szerint, a bálás szemét „megrendelője” a Szinkron 99 Kft., melynek a cégbejegyzés szerint Halász Istvánné az ügyvezetője.
Az MTI kedden megpróbálta elérni Halász Istvánt, Kunbaja polgármesterét, de a település hivatalában nem tudták kapcsolni, mobilszámát pedig nem mondták meg.

Halász István (független) 2002-ig két cikluson át volt Kunbaja polgármestere. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2003 júniusában jogerősen egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte vámbűncselekmény miatt. Halász Istvánt azért találta bűnösnek a bíróság, mert évekkel korábban jelentős mennyiségű üzemanyagot hozott be az országba, amit fiktív számlák segítségével érték alatt vámoltatott el, s ezzel vámbűncselekményt követett el.
A börtönbüntetését letöltött férfit az októberi önkormányzati választáson ismét a település polgármesterévé választották.
(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.