időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Nemzeti vírusbank Magyarországon

MNO
2006.12.19. 12:51

Nemzeti vírusbankot hoznak létre Magyarországon. <br/>A különleges laboratóriumban őrzik majd a világ legveszélyesebb vírusait azért, hogy ha bármelyik veszélyeztetné Magyarországot, akkor ezekből a mintákból elő lehessen állítani az oltóanyagot.

A vírusbankot azért hozzák létre, hogy az ország felkészülhessen bármilyen nagy járványra – hangzott el kormányzati forrásra hivatkozva a Magyar Televízió Híradójában hétfő este.
Bujdosó László országos tiszti főorvos elmondta: „alkalmasak leszünk arra is, hogy a külföldön megjelenő mutálódott vírustörzseket itthon megvizsgáljuk, majd ebből oltóanyagot lehet csinálni.”

Az influenza különböző mutáns vírusait, a gyermekbénulást okozó vírusok fajtáit őrzik a vírusbankban, de a madárinfluenza már mutálódott változatait is Magyarországra hozzák a közeljövőben.

A Híradóban elhangzott, hogy a vírusbankot a Nemzetbiztonsági Hivatal őrzi. Ilyen speciális laboratóriumból a világon csak kettő van: az Amerikai Egyesült Államokban és Londonban.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.