időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Sólyom mindent aláírt

MNO
2006.12.22. 15:57

Sólyom László köztársasági elnök pénteken aláírta egyebek mellett az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényt, továbbá a 2007. évi költségvetésről szóló és az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényeket –közölte Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke az MTI-vel.

Az Országgyűlés 208 igen, 163 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül csütörtökön elfogadta a 2007-es költségvetési törvényjavaslatot. A 2007. évi központi költségvetés főösszegei a következők: a bevétel 6669 milliárd forint, a kiadás 8326 milliárd, a hiány 1656 milliárd forint. Veres János pénzügyminiszter korábban azt mondta: a jövő évi költségvetés az egyensúlyról, a reformokról, a fejlesztésről szól.

A T. Ház 206 igen szavazattal 162 ellenében fogadta el, hogy az Országgyűlés elnöke kérje a köztársasági elnöktől a törvény sürgős kihirdetését. Az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló törvényt hétfőn név szerinti szavazással fogadta el az Országgyűlés. A kórház-átalakítási jogszabály négy szintet határoz meg az egészségügyi ellátórendszerben: a kiemelt kórházakat, a területi kórházakat, a területi egészségügyi központokat, valamint az alapellátást, vagyis a háziorvost.

A kiemelt, súlyponti kórházak száma országosan 39 lesz, ezekben az intézményekben a legmodernebb technikával és nagy tapasztalatú orvosokkal biztosítják a súlyos vagy speciális ellátást igénylők kezelését. A jövőben csak ezekben az intézményekben kezelhetnek például daganatos beteget, vagy itt végezhetnek szívműtétet és szervátültetést. Ezen intézmények sürgősségi centrumok is, és kötelesek bizonyos időn belül ágyat biztosítani nagyobb vészhelyzetek (katasztrófa, járvány) esetére.

A képviselők által elfogadott módosító javaslatok között szerepel, hogy a szakellátási kapacitások meghatározása során az egy régióra jutó kapacitás az országos átlag legalább 90, legfeljebb 110 százaléka lehet. Az elfogadott javaslat között van, hogy minden megyében legalább három aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézménynek kell lennie. A jogszabály javaslatot tesz arra, hogy az egyes intézményeknél és a régióknál a felosztható aktív és krónikus ágyak száma mennyi legyen, és az ellátási kapacitásokra pályázni lehet majd a regionális egészségügyi tanácsoknál (ret).

Jövőre az aktív kórházi ágyak száma a jelenlegi 60 146-ról 44 215-re csökken. Ezzel párhuzamosan a krónikus fekvőbeteg-ellátásban (rehabilitáció, ápolás) elérhető ágyak száma 19 979-ről 27 169-re nő. Az összes ágyszám mintegy 11 százalékkal, 80 125-ről 71 384-re csökken. Közel hét és fél ezer aktív ágy krónikussá alakul.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.