Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Az új tulajdonos máris továbbadná a MÁV-székházat

Kóka János gazdasági miniszter, szabad demokrata elnökjelölt több egykori üzlettársa is feltűnt közvetlenül vagy közvetve annak a tranzakciónak a nyerteseként, amelyet a MÁV hozott tető alá egyik patinás, Andrássy úti ingatlanának értékesítésekor – értesült lapunk. A vasúttársaság jelenleg visszabérli egykori székházát. Az értékesítést ellenjegyző ügyvéd azonos a műemlék épületet megvásárló cég egyik vezető tisztségviselőjével.

Magyar Nemzet
2007. 03. 28. 22:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lapunk birtokába került dokumentum szerint a pályázati kiírás szellemével ellentétesen továbbértékesítési szándékkal vásárolták meg kedvező áron a MÁV Nyugdíjbiztosító egyik patinás, fővárosi, Andrássy úti irodaházát. Erről a vevő cég, az Andrássy Palota Kft. is nyilatkozott az illetékhivatalnak, hiszen így csak kétszázalékos kedvezményes illeték befizetésére kötelezhető. A MÁV és a magáncég között köttetett adásvételi szerződést ráadásul az a Reile Elemér ellenjegyezte, aki résztulajdonosként is érintett az utóbbi, vagyis a nyertes cég esetében. Kóka János korábbi üzleti partnerei szintén feltűnnek a világörökségi védettséget élvező, nagy értékű ingatlant megvásárló Andrássy Palota Ingatlanforgalmazó Kft.-ben vagy annak tulajdonosai között.

Mint arról beszámoltunk, mindössze 900 millió forint plusz áfáért értékesítette több, mint két éve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium felügyelete alatt álló vasúttársaság azt az Andrássy úti irodaházát, amelyet azóta visszabérel az állami vállalat. A MÁV egykori saját épületének visszabérléséből az Andrássy úti palota vételárának a fele is megtérülhet hat év alatt a műemlék épület új tulajdonosának – értesült a Magyar Nemzet –, a szerződés ugyanis három plusz három év visszabérlési lehetőségről szól. A MÁV szerint rendkívül jó üzletet kötöttek. A Budapest szívében található műemlék ingatlant megvásárló Andrássy Palota Ingatlanforgalmazó Kft. hivatalosan be sem volt jegyezve a cégbírósági adatok alapján az értékesítési pályázat kihirdetésének napján.

Az új tulajdonos cégvezetői között a Kóka János SZDSZ-elnökjelölt gazdasági miniszterrel korábban üzleti kapcsolatban lévő Wallis cégcsoport egy-egy vezetője is megtalálható, mint például Scheer Sándor. Ismert, Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos korábban a Wallis vezérigazgatója volt. Kóka János pedig nemcsak a Gyurcsány-kormányból, hanem üzletemberi múltjából is ismerheti Bajnait, akivel egy időben voltak igazgatósági tagok az Aquarius 2002 Rt.-ben, mint ahogy a Webigen Rt.-ben is. De Gábor Iván is felügyelőbizottsági tag volt a MÁV-ingatlant megvásárló cég egyik tagjában, aki két vállalkozásban, az Aqarius 2002 és az Index.hu Rt.-ben tevékenykedett együtt a gazdasági miniszterrel.

Az Andrássy úti épületre egyébként pályázatot nyújtott be a Vasutas Biztosítási Szervező (VBSZ) Kft., amely 25 százalékban a MÁV-é. A cég már 2005. előtt is bérelt irodákat az akkor még MÁV-tulajdonban lévő épületben, ahol saját tőkéjéből több tízmillió forintot költött a lépcsőház felújítására. Ennek ellenére az állami vállalat nem biztosított neki elővásárlási jogot. A VBSZ bíróságon támadta meg az értékesítési eljárást, jogerős döntés még nem született.

Pál Gábor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.