időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Unió: Meg kell határozni a roaming felső határát

MNO
2007.03.16. 13:24

Az Európai Unió távközlési miniszterei csütörtöki tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy meg kell határozni a külföldi mobiltelefonálás barangolási díjainak (roaming) felső határát – közölte Viviane Reding, az információs társadalomért és távközlésért felelős biztos.

A Cebit nemzetközi technológiai kiállítás és vásár kapcsán tartott megbeszélések után a biztos elmondta, hogy a percenkénti nettó 50 eurócent a legmagasabb összeg, ami a javaslatok között elhangzott, de szerinte elképzelhető ennél kedvezőbb percdíj is. „Az Európai Parlament 42 centet tartana megfelelőnek„ – tette hozzá Reding. Elemzők szerint az 50 centes plafon 40 százalékos díjcsökkentést jelentene a felhasználók számára.

Az európai mobiltelefonálók jelenleg 4–6 eurót fizetnek egy külföldön kezdeményezett négyperces beszélgetésért roaminghasználattal. Ám bizonyos esetekben ilyen hívás akár több mint 12 euróba is kerülhet. Az Európai Bizottság korábban a barangolási díjak 70 százalékos csökkentését javasolta, mert azokat túl magasaknak tartotta. A bizottság szerint az EU-ban működő mobilszolgáltatók évente 10 milliárd euró bevételre tesznek szert a romaingdíjakból.

Reding szerint a távközlési miniszterek tanácsának június 6–8. között tartandó ülésén megszülethet a végső döntés a tarifák csökkentéséről, az új szabályozásról.
(piacesprofit.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.