A bírságon kívül 270 esetben határozatban kötelezték az ellenőrzött kereskedőt, illetve vendéglátóhelyet a különféle hiányosságok megszüntetésére. Az ellenőrzések április 12-ig tartanak – mondta a helyettes országos tisztifőorvos.
Az ÁNTSZ szakemberei vizsgálataik során a kiskereskedelemben az élelmiszerforgalmazás higiénés feltételeit ellenőrizték, illetve ellenőrzik. Továbbá laboratóriumi vizsgálatokkal kiegészítve ellenőrizték, illetve vizsgálják a hidegkonyhai termékeket, a kereskedelemben kapható előfűszerezett húskészítményeket. Ez utóbbiakat mikrobiológiai szempontból ellenőrzik. Továbbá vizsgálják a fűszerpaprikában az úgynevezett mikotoxinok – azaz gomba okozta fertőzések -, illetve a nem engedélyezett színezékanyagok jelenlétét. A vendéglátóhelyeken tapasztalható élelmiszerbiztonsági helyzetet ugyancsak vizsgálják, illetve ellenőrizték.
A hatósági ellenőrök március második felétől április elejéig jellemzően azt tapasztalták, hogy az üzletekben nem voltak megfelelőek a higiénés feltételek, egyebek között az általános tisztaság hiánya volt tapasztalható. Főként mosogatási technológiai hiányosságokat és szakszerűtlen tárolást tapasztaltak az ellenőrök. Hiányzott az alkalmazottaknál az egészségügyi minimumvizsga is sok helyen.
(MTI/gazdasagiradio.hu)
Kubatov Gábor szerda este lecsapott az MLSZ hibájára, javítást kért
