Kókáék hallgatnak

Hogyan képezhette a fedezetét a Hankooknak nyújtott 20 milliárd forintos állami támogatás két magáncég közötti adásvételi szerződésnek? – többek között ezt a kérdést tette fel a Magyar Nemzet tegnap ismét írásban Kóka János gazdasági miniszternek a lapunk által feltárt dunaújvárosi ingatlanpanamával összefüggésben, de nem kaptunk rá választ. Ugyanígy hallgat a jogilag vitatható módon intézkedő illetékes földhivatal és cégbíróság is.

Magyar Nemzet
2007. 04. 04. 7:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hankook-beruházást annak idején személyes imázsépítésre és kampányolásra használó Kóka János gazdasági miniszter nem hajlandó válaszolni több olyan kérdésre, amelyeket a lapunkban feltárt ingatlanpanama kapcsán tettünk fel neki tegnap. Így továbbra sem tudni, miért építette meg az állam azt a bekötőutat, amelynek kivitelezését a lapunk birtokában lévő dokumentumok szerint a Pentele Kft. elvállalta. Vagy arra: hogyan képezhette a fedezetét a Hankooknak nyújtott 20 milliárd forintos állami támogatás a Pentele és a Hankook közötti adásvételi szerződésnek? A tegnap írásban feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem válaszolt az SZDSZ-es tárcavezető.

A lapunkban feltárt törvénysértésgyanús ügyintézésükre vonatkozó kérdéseinkre tegnap az illetékes Fővárosi Cégbíróságon sem reagáltak, mint ahogyan a jogilag szintén vitatható módon intézkedő Fejér Megyei Földhivatal sem válaszolt lapzártánkig a kérdéseinkre.

Az ügy további érdekessége, hogy miközben az ingatlanügylet már lezárult, és a négy magánszemély által jegyzett Pentele Projekt Kft. több mint egymilliárd forintot kasszírozott a dél-koreai Hankook gumigyárnak eladott földterületen, aközben információink szerint az említett négy üzletember továbbra is igénybe veheti az önkormányzat által biztosított gyorsított eljárást. Azonban ezt az úgynevezett koordinációs irodát kifejezetten a Hankook-beruházásban érintett cégek gördülékenyebb ügyintézése érdekében hozták létre. Vagyis a Pentele Kft.-t jegyző négy személynek (akik egyébként az MSZP közeli vállalkozó, Leisztinger Tamás bizalmasának tekinthetők) már nincs jogosultsága a speciális szolgáltatás igénybevételére.

Tóth László, a Pentele Projekt Kft. négy tulajdonostársának egyike tegnap a Magyar Rádiónak nyilatkozva tagadta, hogy nagy hasznuk lett volna az ügyleten. Azt mondta, a földterületekért kialkudott 2,1 milliárdos vételár nem fedezte az ingatlanok vételárát, a művelési ágból való kivonás és a közművesítés költségeit, valamint a projektet terhelő egyéb járulékos költségeket. A Hankook rövid időt adott a terület rendezésére, ezért kellett beapportálni az önkormányzati területet is. A föld értékét az önkormányzat által megbízott könyvvizsgáló is reálisnak tartotta – állította Tóth László, aki szerint a terület művelési ágból való kivonásának költségét nem az önkormányzat, hanem ők fizették.

Kálmán András (MSZP) polgármester a közrádiónak azzal magyarázta, hogy nem az önkormányzat cégére bízták a földértékesítést, hogy nem tudtak megegyezni a mintegy 200 földtulajdonossal. – Ezek után olyan emberekre kellett bízni, akik véghez is tudják ezt vinni. Az ő ajánlatuk jobb volt, mint az önkormányzaté – fogalmazott a városvezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.