időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A vizitdíj, napidíj, tandíj kérdéseiről tárgyal az Ab

MNO
2007.05.29. 07:34

Keddi teljes ülésén folytatja a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezését érintő határozatok tárgyalását az Alkotmánybíróság. A taláros testületnek a tandíjjal, a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatos kérdések sorsáról kell majd döntenie. Napirendre kerül az irányított betegellátás adatkezelésének alkotmányosságáról szóló kérés is.

A két ellenzéki párt eredetileg hét kérdésről akart referendumot tartani. Ebből hármat hagyott jóvá az Országos Választási Bizottság. Ezek a kórházak állami kézben tartásáról, a patikán kívüli gyógyszerárusítás tilalmáról, illetve a családi gazdálkodások elővásárlási jogáról szólnak. A többit – a vizitdíjról, a kormánytagok személyes felelősségvállalásáról és a nyugdíjasok munkavállalásáról szólót – a tandíjjal kapcsolatos kérdés kivételével elutasította az OVB.

A Fidesz ezután két újabb kérdést nyújtott be a választási bizottságnak: a kórházi napidíjról, illetve a vizitdíjról szólót. Ezeket is – immár a tandíjra vonatkozó kérdéssel együtt – elutasították. Az ellenzéki pártok ezért fordultak március végén, illetve április közepén a testülethez.

Az Ab elé kerül Péterfalvi Attila beadványa is, melyben az adtvédelmi biztos az irányított betegellátási modell adatvédelmi szabályairól kérdezi a testületet. Ezek Péterfalvi szerint ellentétesek az alkotmánnyal.

(hirtv.net, napi.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.