Bár hűtlen kezelésért elítélték, nem vonul börtönbe a főúttörő

Jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte a csillebérci vadászház eladása ügyében hűtlen kezelés miatt a Magyar Úttörők Szövetsége egykori és jelenlegi ügyvezető elnökét a Fővárosi Bíróság csütörtökön.

MNO
2007. 05. 24. 11:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rácz Péter 1999-ben az úttörőszövetség ügyvezető elnökeként 14,2 millió forintért adta el a XII. kerületi úttörőtábor területén fekvő, több mint 90 millió forint értékű vadászházat.

Az ingatlant megvásárló kft. egyik tulajdonosa egy időközben elhunyt kínai állampolgár volt, másik tulajdonosa pedig az adásvétel után hetekkel Rácz Péter unokatestvére lett. A vadászházat utóbb visszabérelte az úttörőszövetség.

A büntetőper másodrendű vádlottját, a vadászház eladásánál közreműködő ingatlanszakértőt, bűnsegédi magatartás miatt pénzbüntetéssel sújtotta a másod fokon eljáró Fővárosi Bíróság, amely lényegében helyben hagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság másfél évvel ezelőtti elsőfokú ítéletét.

Csütörtökön a szóbeli indoklás során elhangzott, hogy az ingatlanszakértőt több más ügyben is elítélték magánokirat-hamisítás miatt, mert valótlan tartalmú szakértői véleményt adott. Azokban az ügyekben magasabb ingatlanértéket jelölt meg hitelkérelmek kedvező elbírálása érdekében.

Rácz Péter kapcsán a bíró megjegyezte: elfogadhatatlan, bűnös szándékot jelez az, hogy az ingatlan tényleges értékének 16 százalékáért adták el, de önmagáért beszél a rokoni kötelék is.

Az 1999-es adásvétel miatt 2002-ben, hetekkel az országgyűlési választások előtt kezdődött büntetőeljárás Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő feljelentésére. A rendőrség előbb megszűntette, majd az ügyészség utasítására újraindította a nyomozást, melynek során 2003-ban gyanúsították meg Rácz Pétert. Az ügyészség első- és másodfokon egyaránt indítványozta a vádlottak foglalkozástól való eltiltását, ám ennek a bíróságok nem adtak helyt.

Rácz Péter, aki jelenleg is az úttörőszövetség ügyvezető elnöke, az eljárás során mindvégig hangoztatta ártatlanságát, továbbá a büntetőeljárás politikai motiváltságát.

(MTI, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.