időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Család a kivégzőosztag előtt – sokkoló installáció

MNO
2007.05.22. 13:00

Piros és kék alakok fegyvert szegeznek négy világoskék figurára, illetve egy „reformok fala" előtt álló négytagú családra – ezzel a performance-szal tiltakozik a hódmezővásárhelyi Tiszta Lap Polgári Egyesület a kormány politikája ellen a város főterén.

Az egyesület azért választotta ezt a sajátságos tiltakozási formát, mert úgy érzik, a szavaknak egyre kisebb a hatásuk – mondta Kószó Péter, Hódmezővásárhely a civil szervezet delegálta alpolgármestere kedden, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

Mint rámutatott, a mai magyarországi folyamatok sokkolják az embereket, mégis hallgatnak, apátia van, nem mernek szólni. A sokkoló installáció célja fölhívni a figyelmet arra, demokráciában is csökken az emberek szabadsága azáltal, hogy egyre kiszolgáltatottabbá válnak – tette hozzá a politikus.

A téren öt piros, illetve sötétkék balkezes figura áll, akik fegyvert vállukhoz szorítva céloznak négy velük szemben álló világoskék alakra. A célba vett figurák „oktatásügy„, „hazai vállalkozások”, „létbiztonság„ és „egészségügy” feliratokat viselnek. Mögöttük négytagú családot ábrázoló alakok egy téglafal előtt állnak, melyen a „reformok fala„ felirat olvasható.

A farostlemezből készült kompozíció oldalán olvasható feliratok szerint a jobboldali városvezetésben részt vevő egyesület az akcióval a kórházmegszüntetések és az egészség- és az oktatásügy tönkretétele, a munkahelyek megszűnése, a növekvő adóterhek, a kialakuló létbizonytalanság és a magyar vállalkozók hátrányos megkülönböztetése ellen tiltakozik.

A járókelők az installáció hátoldalán üzenhetnek a kormányzati politikusoknak, vagy az egyesület aktivistái által osztogatott képeslapon küldhetik el véleményüket a kormányfőnek. A hétfőn kihelyezett kompozíció hátoldalán máris sok felirat olvasható, többségük a kormány távozását követeli, de van olyan is, amely a pártok összefogását szorgalmazza és a közös cselekvés fontosságát hangsúlyozza.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.