Egymásért – a megbízási szerződés nem NBH-s kapcsolat?

Az Egy-Másért Alapítvány megbízott kuratóriumi elnöke cáfolta, hogy köze lenne a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, ugyanakkor elismerte: korábban a szolgálatoknál dolgozott, jelenleg pedig megbízási szerződése van az NBH-val. Nyilatkozata után nem sokkal az NBH jelezte: nem tartanak igényt szolgálataira. Kiderült az is, hogy az NBH megbízott főosztályvezetője lemondott az alapítványnál betöltött kurátori tagságáról. Az előzetesben lévő Földesi-Szabó László állítja: az alapítvány hajlandó lett volna kifizetni a vámterheket, ha erre kötelezik őket.

MNO
2007. 05. 25. 11:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simon Ibolya, az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány megbízott kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott: jelenleg is élő megbízási szerződése van a Nemzetbiztonsági Hivatallal, annak felbontásáról őt hivatalosan nem értesítették, csak „pletykaszinten hallott róla„. Simon Ibolya elmondta: a közelmúltban az alapítvány felkarolt egy kutatási programot, amelynek megvalósítása egy grafológus szakértelmét igényelte. Választásuk „az ország egyik legismertebb grafológusára”, Szilvásy Péterre esett. Hangsúlyozta: a szakember kiválasztása a „családnevére tekintet nélkül, kifejezett figyelemmel szakmai tekintélyére„ történt.

Az alapítvány kuratóriumában történt változásokkal kapcsolatban Simon Ibolya elmondta azt is: Földesi-Szabó László „akadályoztatása” miatt ő vállalta el a kuratórium elnökségét megbízott vezetőként. Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumi elnöke ellen csempészet miatt indult büntetőügy, jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Az eljárás mindenben megfelelt

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának MTI-hez április végén eljuttatott közleménye szerint az alapítvánnyal az NBH-nak „semmi néven nevezendő kapcsolata nincs és nem is volt„. Gyarmati György, az NBH dolgozója és Simon Ibolya, az NBH nyugdíjasa saját kezdeményezésükre vesznek részt a kiemelten közhasznú karitatív szervezet tevékenységében – tartalmazza a közlemény. A Nemzetbiztonsági Iroda közleményében szerepelt az is, hogy „Gyarmati György részvételét az erre illetékes parancsnoknak jelentette be, aki ezt tudomásul vette, az eljárás tehát mindenben megfelelt a vonatkozó, 1997-ben kelt rendelet előírásának”.

Ügyvédi szolgálatára az NBH már nem tart igényt

Az alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal kapcsolatáról a Nemzetbiztonsági Iroda (NBI) folytat vizsgálatot, amely befejezés előtt áll – mondta el az MTI érdeklődésére Buzálné Szabó Mária, az NBI vezetője. Hozzátette: a vizsgálat kiterjed arra is, hogy vajon megfelelőek voltak-e azok a belső előírások, amelyek betartásával Gyarmati György, az NBH megbízott főosztályvezetője kuratóriumi tag lehetett. Megjegyezte: kuratóriumi tagságáról a főosztályvezető a napokban lemondott.

Az NBI vezetője Simon Ibolya kijelentésével kapcsolatban – hogy ügyvédként továbbra is élő szerződése van az NBH-val – azt mondta: „Galambos Lajos vezérőrnagy, az NBH főigazgatója tájékoztatott, hivatalosan közölte Simon Ibolyával, hogy ügyvédi szolgálatára az NBH már nem tart igényt”.

Magánemberként

Mint ismert, a Magyar Nemzet tárta fel néhány hete, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal volt és jelenlegi munkatársai is kurátorai az Egymásért, Egy-másért Alapítványnak. A „cég” jelenleg is aktív főosztályvezetője, a korábban is említett Gyarmati György. Róla azt érdemes tudni, hogy annak a főosztálynak a vezetője, amely nemrégiben két ügynököt küldött a Magyar Nemzet munkatársának lakására, miután Szilvásy György kancelláriaminiszter építkezéséről gyűjtöttek anyagot. Gyarmatinak NBH-s engedélye van arra, hogy magánemberként kurátori tevékenységet lásson el az alapítványban.

(MTI/MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.