időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Újabb megszorításokat vár az OECD – Veres többnyire egyetért

MNO
2007.05.22. 14:48

A költségvetési fegyelem következetes végigvitelét, a kiadások befagyasztásának állandósítását javasolja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Veres Jánosnak átadott jelentése. Az OECD a fogyasztói támogatások leépítését javasolja. Veres többnyire egyetértett a szervezet ajánlásaival.

A magyar kormány által elindított gazdasági konszolidáció szükséges volt, és jó esély van arra, hogy 2010-re a GDP-arányos államháztartási hiány három százalékra csökkenjen – mondta Andrew Dean, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) igazgató-helyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón, átadva Veres János pénzügyminiszternek az OECD tizedik jelentését Magyarországról.

Dean szerint az elmúlt tíz évben Magyarország jelentősen felzárkózott az OECD-országok életszínvonalához, arról nem is szólva hogy ezalatt átlagosan 4-5 százalékkal nőtt a GDP, gyorsabban, mint a fejlett országokat tömörítő OECD átlaga.

„Azt is látnunk kell, hogy jelenleg ez a felzárkózási folyamat elakadt, hiszen Magyarországon a gazdasági növekedés idén, illetve jövőre 2,5-3 százalék lesz, így néhány évig eltart, amíg a felzárkózási folyamat helyreáll” – tette hozzá.

Az OECD a költségvetési fegyelem következetes végigvitelét, a kiadások befagyasztásának állandósítását és az állami kiadások strukturális reformját ajánlja. A strukturális reformok következetes végrehajtásán belül az egészségügyi reformra és a fogyasztói támogatások leépítésére, azaz a gázártámogatás lefaragására utal az OECD ajánlása, bizonytalansági tényezőként említve az államigazgatás tervezett létszámleépítésének megvalósítását.

Az OECD szerint fontolóra kell venni az igen hosszú gyermekgondozási szabadságok lerövidítését a velejáró pénzbeli juttatások rendszerének módosításával együtt.

A jelentés visszaigazolta a tavaly július óta megtett magyarországi stabilizációs és reformlépéseket, amelyek révén folytatódhat a tartós felzárkózási folyamat – mondta Veres János. A jelentés szerint a magyar konvergenciaprogramban rögzített paraméterek teljesíthetőek, reagált az OECD igazgatóhelyettesének véleményére. Elfogadhatónak tartotta az OECD ajánlásait a hosszabb távú kiadáscsökkentés és államháztartási struktúra átalakításának ügyében, ugyanakkor a gyermekellátás idejének szűkítésével nem értett egyet a pénzügyminiszter.

„Magyarországon növelni kell a születési rátát és ennek érdekében szükséges fenntartani a gyermekellátási rendszert” – fogalmazott Veres.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.