Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Összeült az olajügyek dokumentumait szelektáló csapat

Csütörtökön megtartotta első ülését az a kormányzati munkacsoport, amelyet Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányítására kijelölt miniszter hívott életre. A csoportnak nyolcvanezer iratot kell átnéznie.

MNO
2007. 06. 28. 16:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ülésen a munkacsoportot irányító Buzálné Szabó Mária, a Nemzetbiztonsági Iroda vezetője körvonalazta a szelekció elveit: azon iratokat lehet és kell felszabadítani, amelyek esetében a minősítés fenntartásához nem fűződik bűnüldözési vagy nemzetbiztonsági érdek; az iratok felszabadításával könnyebbé válik a tényfeltárás, a '90-es évek megismerése.

A munkacsoport ülése után Buzálné Szabó Mária úgy nyilatkozott: az első felszabadított dokumentumokat vélhetően még a nyár vége előtt megismerheti a közvélemény.

A munkacsoportot a Kármán Irén újságíró elleni pénteki támadást követően hozták létre azzal a céllal, hogy felülvizsgálja a 90-es évek végének olajszőkítési és olajhamisítási ügyeit. A munkacsoport feladata, hogy az ügyeket felülvizsgálva törölje a minősítést (titkosítást) mindazokban az esetekben, amelyekben ennek fenntartásához nem fűződik bűnüldözési vagy nemzetbiztonsági érdek, és ezzel megkönnyítse a tényfeltárást, a „nemzeti közelmúlt„ megismerését.

A titokgazdákból álló munkacsoportot Buzálné Szabó Mária irányítja, tagjai az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Rendészeti Szervek Védelmi Szolgálata, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal illetékesei. Az átnézendő iratok mennyiségét mintegy 80 000 oldalra becsülik.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.