Barátok közt: kormány közeli bizalmi a gazdák hitelezésénél

A balliberális kormányzat egyik bizalmi emberének a cége végezheti a jövőben a gazdáknak nyújtott kedvezményes hitelekkel kapcsolatos ügynöki munkát. A társaság önként ajánlotta fel szolgálatait a Magyar Fejlesztési Banknak, de hogy munkájáért mennyi pénzt kap, azt „üzleti titokra” hivatkozva nem árulják el.

Magyar Nemzet
2007. 07. 10. 22:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy, korábban a Wallis érdekeltségébe tartozó, jelenleg viszont egy bizalmas kormányzati főtanácsadóhoz köthető cég, a Hungaroholding Partners Kft. kezébe kerül július 13-tól a kedvezményes gazdahitelekkel kapcsolatos ügynöki feladatok ellátása – értesült lapunk. A társaság annak a Bencze Péternek a közvetlen irányítása alá tartozik, aki tavaly a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója volt, és akinek ügyvédi irodája tavaly fél év alatt 2,25 millió forintot kapott PPP-projektek tervezésében való részvételért. Bencze Péternek a balliberális kormányzathoz fűződő bizalmas kapcsolatát az is mutatja, hogy az MSZP–SZDSZ 2002-es hatalomra jutása után nyomban bekerült a Malév igazgatótanácsába, ráadásul az ÁPV Rt. tranzakciós vezérigazgató-helyettesévé is kinevezték, amely poszton egészen 2003 augusztusáig ténykedett. Bencze egyébként több Wallis-érdekeltségű cégben is felbukkant korábban.
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által 2002-ben és 2003-ban családi gazdálkodóknak, valamint mezőgazdasági kis- és középüzemeknek nyújtott kedvezményes agrárhitelek kezelését ügynökként eddig az MKB Bank végezte, de a feladatot a napokban a takarékszövetkezetek, illetve az ő munkájukat koordináló Hungaroholding Partners Kft. veszi át.

Pilhál Tamás

(Részletek a Magyar Nemzet július 11-i számában)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.