Barátok közt – Volt altusosok a húsosfazéknál

Újabb és újabb jól fizető megbízásokhoz és pozíciókhoz jutnak a balliberális kormányzattól Gyurcsány Ferenc jelenlegi és korábbi cégtársai, KISZ-es ismerősei. Lapunk megtudta: a miniszterelnök cégeiben korábban fontos szerepet betöltő Rákosi Ferenc, illetve Honti Pál érdekeltsége ismét közpénzekhez jutott. A közös pont náluk is a miniszterelnök cége: az Altus.

Magyar Nemzet
2007. 07. 17. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az üvegzsebtörvény értelmében a minisztériumok honlapján csak az ötmillió forintot meghaladó értékű szerződésekről kell nyilvánosságra hozni alapvető információkat (a megállapodás tárgyát, értékét, időtartamát), lapunk kérésére a Kormányszóvivői Iroda megküldte az előző három évben a kancellária által kötött, ötmillió forint alatti szerződések listáját. Ebből egyebek mellett kiderült: ismét közpénzekhez jutott a Gyurcsány Ferenc cégbirodalmában korábban szerepet vállaló Honti Pál egyik érdekeltsége, a Mimóza Kommunikációs Kft. és Rákosi Ferenc. A Mimóza kommunikációs koordinációt segítő szoftver technológiájának kidolgozásáért és üzembe helyezéséért néhány hónapja vehetett fel csaknem kétmillió forintot a Miniszterelnöki Hivataltól (MeH).

Nevével ellentétben a Mimóza nem fél az állami megbízásoktól, és amint arról korábban beszámoltunk, 2003 szeptemberében 6,25 millió forintot nyertek el a munkaügyi tárcához tartozó Nemzeti Felnőttképzési Intézet (NFI) pályázatán. Honti Pál másik érdekeltsége, a Coedu Távoktatási Kft. az NFI egy másik pályázatán 15 millió forintot kapott, illetve a már megszűnt informatikai tárcától 6,2 millió forinthoz jutott széles sávú e-learning tananyagfejlesztésért 2005-ben. Honti Pálról azt érdemes tudni, hogy négy Gyurcsány-cégben is megfordult: az Altusnak igazgatósági és felügyelőbizottsági tagja, az Agóra Marketing Kft.-nek és a Partagas Management Kft.-nek ügyvezetője, továbbá az akkor még Gyurcsány érdekeltségébe tartozó Perfekt Rt.-nek marketingigazgatója volt. Emellett Honti a Gyurcsány által a baloldal megújítására létrehozott Amőba szervezetnek jelenleg is kuratóriumi tagja.

A lapunknak elküldött ötmillió forint alatti szerződésekből az is kiderült, hogy Gyurcsány egy másik megbízható embere, Rákosi Ferenc is jelentős megbízásokat kapott az elmúlt esztendőkben a MeH-től. Például 2005-ben jogi szakvélemények készítéséért nyolc hónapi munkáért kétmillió forintot, míg tavaly hasonló feladatért hat hónap alatt közel 1,6 millió forintot tehetett zsebre. Korábban a Hiller István vezette kulturális tárcától öszszesen csaknem 18 millió forintnyi közpénzt kapott Gyurcsány volt cégtársa.
Rákosi újabban a kormányzati negyed területére javaslatot tevő bizottságnak a kancellária által delegált tagja. A Kormányszóvivői Irodán lapunknak elmondták: a már befejeződött bizottsági munkáért Rákosi nem kapott díjazást. Hozzátették: Rákosi Ferenc neve azért nem szerepel az idei szerződések listáján, mert nem szerződéses, hanem közszolgálati jogviszonyban áll a kancelláriával.

Rákosi Ferenc a rendszerváltás előtt a KISZ KB egyetemi osztályának vezetőhelyettese volt, itt ismerkedett meg Gyurcsány Ferenccel és Szilvásy Györggyel. A kapcsolat gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen Rákosi a kilencvenes években előbb a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkárává előlépő Szilvásy közvetlen munkatársa lett, majd az Altusban és a Gyurcsány által már értékesített Perfekt Rt.-ben is felügyelőbizottsági tagságot kapott.

Ismert, Honti Pál és Rákosi Ferenc mellett maga Szilvásy György jelenlegi tárca nélküli miniszter is megfordult az Altusban 1998 és 2000 között mint igazgató. Arról is beszámoltunk, hogy a gyurcsányi cégbirodalom zászlóshajójának tekinthető Altusban a mai napig felügyelőbizottsági tag Antalóczi Zoltán, akit Gyurcsány még sportminiszterként a Nemzeti Sporthivatal irodavezetőjévé nevezett ki.

Pilhál Tamás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.