Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szorosabb szálak – Tanulmányírók milliós megbízásai

Bár pártoktól függetlennek titulálja magát, egyre szorosabb szálakkal kötődik a balliberális kormányzathoz a Dessewffy Tibor által vezetett Demos Magyarország Kft., amely több millió forintos megbízásokat kapott a Miniszterelnöki Hivataltól (MeH) néhány hónapja.

Magyar Nemzet
2007. 07. 18. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez derül ki a Kormányszóvivői Iroda által lapunknak megküldött ötmillió forint alatti szerződések listájából, amely egyébként azért nem kerül föl a MeH honlapjára, mivel az üvegzsebtörvény csak az ötmillió forint feletti megállapodásoknál teszi ezt kötelezővé. A listán a tavalyi szerződések között kétszer is felbukkan a Demos neve. Először november–decemberben kaptak 4,8 millió forintot a „magyarországi országképformálás gyakorlatában közreműködő szervezetek felkutatásáért”, illetve az országképformálás hazai és nemzetközi helyzetének „prezentálásáért”. Másodjára pedig decemberben írtak alá egy 3,1 millió forintos szerződést a tanácsadó céggel, amelyért egy százoldalas tanulmányt kellett készíteniük az országképformálás hazai és nemzetközi helyzetéről.

A 2005-ben Dessewffy Tibor által alapított és jelenleg is általa vezetett Demos önmagát pártoktól függetlennek titulálja, ugyanakkor beszédes tény, hogy ennek a szervezetnek a könyvsorozatában jelent meg Gyurcsány Ferenc Útközben című alkotása, amelyhez a Demos „intellektuális segítséget” is nyújtott. Emellett Gyurcsány Ferenc gyakori vendége a Demos rendezvényeinek, és a szervezet védőszárnyai alatt elindított politikai iskola megnyitásakor éppen ő tartott ünnepi szónoklatot. A kormányfőhöz fűződő kapcsolatáról Dessewffy Tibor így nyilatkozott a közelmúltban: „Szoktunk beszélgetni, persze mélyebben úgy kéthavonként. Fogalmam sincs, ezek milyen hatással vannak rá.” A szociológus azt is mondta: meglepődne, ha 2010-ben nem Gyurcsány nyerne.

A Demos ötmillió forint feletti s így a közintézmények honlapján nyomon követhető megbízásokhoz is jutott az elmúlt időszakban. Amint arról korábban lapunkban beszámoltunk, tavaly tizenhét millió forintnyi közpénzt nyertek el egy pályázaton, amelyet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal írt ki. A társaság a kreatív gazdaság lehetőségeit vizsgálja majd egészen jövő júniusig. Dessewffy Tibor „nagyon jó kutatásnak” minősítette a Demos pályázatát, amelynek eredményeként képet kaphatnak arról, hogy Magyarország mely részein van a legtöbb találékony ember.
Megkeresésünkre a Kormányszóvivői Irodán azt állították: a megbízások nincsenek összefüggésben azzal, hogy a miniszterelnök Útközben című könyve éppen a Demos-könyvek sorozatában jelent meg. Elmondták, hogy a Miniszterelnöki Hivatal minden évben számos tudományos kutatót és céget bíz meg olyan eseti tanulmányok elkészítésével, amelyeket nem tud saját stábja munkarendjébe illeszteni.

Amint azt a Magyar Nemzet korábban megírta, a kancellária 2006 márciusában 18,4 millió forintot fizetett a Dessewffy Tibor által alapított Ithaka Kht.-nak egyetlen tanulmány elkészítéséért, amely a Modern, szolgáltató állammodellek címet viseli. (Tény: a szerződés aláírásakor Dessewffy már nem volt benne a társaságban.) Egyébként az Ithakával az idén is szerződést kötött a kancellária, és a cég egy hónapi szoftver-tanácsadási munkával 3,5 millió forintot keresett.

Érdekesség, hogy Dessewffy Tibor 2002 és 2004 között többségi tulajdonosa volt a Vision Consulting nevű tanácsadó cégnek is, azóta viszont nem vállal benne szerepet. A közelmúltban a társaság egyik politikai elemzőjét, Budai Bernadettet nevezték ki kormányszóvivőnek. A Vision Consulting is kiveszi a részét a Miniszterelnöki Hivatal munkájának segítéséből: 2005 óta a társaság négy megbízást kapott a kancelláriától több mint nyolcmillió forint értékben. 2005-ben például egy 11 oldalas politikai helyzetelemző tanulmányért nem kevesebb, mint kétmillió forinthoz jutottak.

Pilhál Tamás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.