Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Feljelentés a lágymányosi „Öböl-panama” ügyében

Feljelentést tett ma az ügyészségen Schneller Domokos fideszes önkormányzati képviselő az úgynevezett „Öböl-panama” ügyében. A XI. kerület egyik legértékesebb földterületén úgy tett szert több tízmilliárdos haszonra Leisztinger Tamás MSZP-közeli milliárdos, hogy abból az önkormányzat alig látott valamit.

MNO
2007. 09. 26. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tett a mai napon az ügyészségen Schneller Domokos fideszes önkormányzati képviselő a XI. kerületi önkormányzat és az MSZP-közeli milliárdos, Leisztinger Tamás közös cége, az Öböl XI. Kft. ügyében. Schneller szerint a Leisztinger érdekeltségébe tartozó cégek a közbeszerzést megkerülve jutottak nagy értékű budai földterületekhez, és erről a XI. kerületi önkormányzatnak tudomása volt.

Az Öböl XI. Kft.-t 2003-ban alapította a Molnár Gyula szocialista polgármester által vezetett MSZP–SZDSZ-es XI. kerületi önkormányzat. A társaságot a Dunára kijárattal bíró Lágymányosi-öböl és környéke hasznosítására alapították. A cégbe ideális adottsággal bíró területeket vittek be, a Kopaszi-gátat, az öblöt és vízparti ingatlanokat.

Kivették az üvegzsebből

Hamarosan, 2004 februárjában az önkormányzat a Leisztinger Tamás érdekeltségi körébe tartozó Eravis Rt.-t is bevonta a cégbe egy szindikátusi szerződéssel. A szerződést titokban tartották, annak ellenére, hogy milliárdos közvagyon sorsáról döntöttek. Az MNO birtokába került megállapodásban még cifrább az, hogy kimondja: a felekre nem vonatkoznak bizonyos törvények. A szerződés 18. pontja például egyenesen kizárja az üvegzsebtörvény (2003. évi XXIV. törvény) alkalmazását, ezáltal az Állami Számvevőszék kontrollját: „Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. rendelkezései irányadóak. Szerződő Felek megállapítják, hogy a közpénzek felhasználásáról szóló 2003. évi XXIV. tv. rendelkezései jelen szerződést nem érintik.”

Az önkormányzatot a szerződés hetedik pontja gyakorlatilag kizárja a hasznokból, így minden az Eravist illeti, bár a magyar társasági törvény 90. paragrafusa úgy rendelkezik, hogy „semmis az a megállapodás, amely valamely tagot a nyereségből vagy a veszteség viseléséből kizár”. Leisztinger saját nyolc és fél hektáros földjeit négyzetméterenként 14 412 forinton vitte be a cégbe, míg az önkormányzat az ugyanott fekvő 36 hektáros területeit négyzetméterenként 5 758 forintos áron apportálta. Ráadásul 2005 végén (amikorra az önkormányzat tulajdonrésze különböző tranzakciók folytán 28 százalékra esett, amivel párhuzamosan a Leisztinger-érdekeltségeké nőtt) az önkormányzat engedélyezte 55 méteres magasságú helyek felépítését is, amellyel az immáron Leisztinger Tamás többségi tulajdonába került földek értéke igencsak megemelkedett.

Az ügyletsorozat utolsó előtti állomásaként 2006 végén a XI. kerületi önkormányzat másfél milliárd forint körüli összegért eladta utolsó, 25 százalékos üzletrészét az Öböl XI. Kft.-ben. Ezzel a kerület (összesen körülbelül kétmilliárd forintért) gyakorlatilag kiszállt a cégből, és az a Leisztinger-érdekeltségek kezébe került. Ekkor még vízi vidámparkot, luxuslakóházakat, éttermeket ígértek a területre. Ám a végső állomás az volt, amikor 2007 májusában eladták a földeket három portugál cégnek. A Finibanco és az Engil 41, valamint az Oliviera de Frades-i Urbia lett a többségi tulajdonos. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de piaci hírek szerint több tízmilliárd forintot fizettek az Öböl XI. Kft. 75 százalékáért. (Leisztingert az ország egyik leggazdagabb emberének tartják, vagyonát 2005-ben körülbelül 40 milliárdra becsülték.)

Schneller Domokos, a Fidelitas budapesti elnöke, kerületi és fővárosi önkormányzati képviselő már többször tartott sajtótájékoztatót a szövevényes ügy különböző fejleményeiről. Tavaly jelentette be feljelentési szándékát az „Öböl-panama” ügyében, ilyen előzmények után került sor a feljelentésre a mai napon az ügyészségen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.