Gripen-ügy – A svédek vizsgálódnak, a Fidesz üdvözli

A svéd államügyészség hazánkra is kiterjeszti a Gripen-beszerzéssel kapcsolatos vizsgálatát, amit a Fidesz üdvözöl. Mint Lázár János elmondta, így kiderülhet, hogy a szocialisták miért módosították a korábbi, Magyarországnak kedvező szerződést. A Vadai-féle bizottsággal kapcsolatban megjegyezte: kár arra a jelentésre várni, amit már régen megírtak.

MNO
2007. 09. 11. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz üdvözli a Gripen-beszerzéssel kapcsolatos, Magyarországra is kiterjesztett svéd vizsgálatot, mert így kiderülhet, hogy 2003-ban a szocialisták miért módosították az ország számára kedvező szerződést úgy, hogy a beruházás költségei duplájára emelkedtek – mondta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke kedden újságíróknak. Lázár János mindezt annak kapcsán közölte, hogy a svéd államügyész kedden bejelentette: Magyarországra is kiterjesztik a Gripen-beszerzéssel kapcsolatos vizsgálatot.

Lázár közölte: reméli, hogy „a svéd államügyészség a 2003-as szerződésmódosítás körülményeit részletesen felfedi, és tisztázni fogja a szocialisták felelősségét, és ki fog derülni majd, hogy ott 2003-ban mi is történt valójában„.

Lázár János azt is elmondta: nincs kétségük afelől, hogy a Vadai Ágnes-féle Gripen-bizottság azt állapítja majd meg, „hogy minden rossznak az okozója a Fidesz, vagy adott esetben Orbán Viktor”. Hozzátette, hogy arra a jelentésre kár várni, „azt már régen megírtak, és egyértelmű a szövege„. A szakértők személye pedig nem jelent garanciát az elfogulatlanságra és a pártatlanságra.

A korrupciós ügyekben illetékes vezető svéd ügyész kedden jelentette be, hogy Magyarországra is kiterjeszti a nyomozást a Saab Gripen harci repülőgépek eladása ügyében.

Kibővítettük a nyomozást, így az most már kiterjed a Saab és a BAE Systems magyarországi üzleti tevékenységére is – mondta Christer van der Kwast a Reutersnek. A Saab szóvivője elszomorítónak minősítette a döntést, ám hozzátette, hogy a cég segíteni fog a nyomozásban a hatóságoknak.

Az ügyészség februárban kezdett vizsgálódni a harci repülőgépek csehországi eladását, majd lízingelését kísérő állítólagos korrupció miatt a svéd sajtóban megjelent hírek alapján. A Saab és a BAE Systems, amelynek 20 százalékos részesedése van a svéd vállalatban, cáfolja, hogy bármilyen törvénysértést követtek volna el.

Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára július elején jelentette be, hogy megalakul a kormány Gripen-vadászrepülőgépek beszerzését vizsgáló bizottsága.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.