Telefonon idézték be Gyurcsányt

A miniszterelnök telefonon kapott idézést a tanúkénti kihallgatásra kedden a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségtől Zuschlag János és társai  ügyében. Gyurcsány Ferencet kedd este hallgatták meg, erről éjfél előtt adtak ki közleményt. Szerda reggel Gyurcsány nem adott konkrét választ az ügyben politikai felelősséget firtató újságírói kérdésre.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=431165&amp;rvt=2" target="_blank"><strong>• Zuschlag-ügy: ha kell, Gyurcsány rendelkezésre áll</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=431316&amp;rvt=2" target="_blank"><strong>• Öt szocialista képviselő is kiadta volna a kormányfőt</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=431301&amp;rvt=2" target="_blank"><strong>• Gyurcsány nem ért egyet a politikai véleménynyílvánítással</strong></a>

MNO
2007. 09. 26. 10:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden délelőtt még újságírói találgatásnak nevezték a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen azt a lapinformációt, hogy rövid időn belül Gyurcsány Ferencet is tanúként hallgatják meg a Zuschlag-ügyben, ehhez képest este már meg is történt a szocialista pártelnök, egykori ifjúsági és sportminiszter meghallgatása.

A távirati irodának eljuttatott közleményében Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy az egykori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium ifjúsági szervezeteknek nyújtott támogatásaival, a pályázatokon elnyert összegek kifizetési és elszámolási szabályaival, illetve gyakorlatával kapcsolatban hallgatta meg a főügyészség a miniszterelnököt. Tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc a meghallgatáson kijelentette, hogy szakminiszterként minden tekintetben az akkor érvényes és nyilvános pályázati szabályoknak megfelelően kívánta meghozni a döntéseket; szabálytalanságról nem volt tudomása. A kormányfő szerint a meghallgatás rendkívül korrekt és tárgyszerű körülmények között zajlott. Gyurcsány Ferenc fontosnak tartja, hogy kiderüljön az igazság, ezért, korábbi nyilatkozataival összhangban, a lehető legteljesebb körűen együttműködik a nyomozó hatósággal, és ugyanezt kéri az ifjúsági ügyekért felelős szaktárcák korábbi vezetőitől is – áll a közleményben.

„Nem titokban"

A kormányfő meghallgatásáról szóló egyetlen forrás a keddi nap folyamán az a közlemény volt, amelyet éjfél előtt néhány perccel adott ki az Országos Sajtószolgálat. Mint köztudott, az országos terjesztésű, reggel megjelenő politikai napilapok eddigre már rendre lezárják és nyomdába küldik oldalaikat.

Gyurcsány egy kereskedelmi televízió szerda reggeli műsorában úgy fogalmazott: őt nem titokban, csak nem nyilvánosan hallgatta meg előző este a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag Jánosnak és társainak ügyében. Elmondta, hogy telefonon kereste meg a megyei főügyészhelyettes és megkérdezte, neki mikor lenne alkalmas, hogy tanúskodjon, és mivel vidékre kellett menni, ő javasolta, hogy ez a nap végén legyen. Arra a kérdésre, hogy nincs abban politikai felelőssége, hogy a gyanú szerint a minisztériumban „nem mentek tisztán a dolgok", azt válaszolta: 17 év alatt először mondja azt egy kormány, hogy végig kell járni a folyamatot és ki kell deríteni, mi történt, mi az igazság.

Nem egyedi eset

„A miniszterelnök telefonon kapott idézést a tanúkénti kihallgatásra, melyet az eljárási törvény lehetővé tesz" – mondta Szabó Ferenc, megyei főügyészhelyettes. „Ismeri az eljárási törvényt, az úgynevezett rövid úton történő idézést és jelen esetben is ez történt" – tette hozzá.

Szabó Ferenc beszámolt arról, hogy az ügyben nagyon sok tanút telefonon keresztül idéztek kihallgatásra, „szinte az összest".
Hangsúlyozta, hogy nem egyedi eset történt, mert ez a fajta idézési mód más ügyekben is szokásos, ugyanis az eljárást jelentősen meggyorsítja az időpont-egyeztetés.

„Folyik a nyomozás, lesznek még tanúkihallgatások, de azt, hogy kit és mikor, az ügyészség nem hozza nyilvánosságra, mint ahogy ez Gyurcsány Ferenc esetében is történt" – mondta a folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban Szabó Ferenc.

Nyuszis vicc és bosszúvágy

Gyurcsány Ferenc nem érzi politikai nyomásgyakorlásnak, hogy ezt kinyilvánította. Ez már a nyuszis vicc, ha van kalapja, az a baj, ha nincs, akkor meg az – fogalmazott. Arra a felvetésre, nem lett volna-e szerencsésebb azonnal kizárni Zuschlag Jánost, a miniszterelnök úgy reagált: az ügy borzasztóan sokat árt a szocialistáknak, de gyanú alapján, azelőtt, hogy megszületne az ítélet, bosszúvágyból ezt nem lehet megtenni.

Gyurcsány Ferenc 2003. május 19. és 2004. október 4. között töltötte be a gyermek-, ifjúsági és sportminiszteri tisztséget.
A Szegedi Városi Bíróság pénteken harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Zuschlag Jánost, akit a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsít egyesületek és egy alapítvány által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban. A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz „rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni. Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei Területi Szövetségének ügyvezető elnöke, a megyei közgyűlés tagja, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a szocialista párt kiskunhalasi szervezetének elnöke.

(MTI/MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.