időjárás 2°C Elza 2023. december 1.
logo

'56-ról napirend előtt

MNO
2007.10.24. 12:22

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulóján a politikai pártok magatartása és a rendőrség fellépése volt a témája a szerdai napirend előtti felszólalásoknak a parlamentben. Harrach Péter a nemzeti ünnepek elszürküléséről beszélt, az SZDSZ frakcióvezetője pedig megjegyezte, hogy az idei nemzeti ünnepen a rendőrség fellépése szakszerű és törvényes volt, ellentétben a tavalyi intézkedésekkel.

Dávid Ibolya (MDF) szerint a miniszterelnök október 23-án, a Nagy Imre Érdemrendek átadásakor mondott beszédében saját hibáit az ország hibájának, saját bűneit az ország bűneinek állította be. Az ellenzéki pártelnök ugyanakkor úgy vélte, a Fidesz október 23-án képes volt a valódi számvetésre, ugyanis felismerte, hogy az utcai politizálás zsákutcába vezetett. Dávid Ibolya nagy előrelépésnek tartotta annak tudatosítását, hogy az erőszak nem vezet sehová, és a népszavazás nem kormánybuktató tényező. Az MDF szerint figyelemre méltó, hogy a Fidesz politikusai egyértelműen elhatárolódtak „a korábban mindig baljós kétértelműséggel megközelített erőszaktól”. Dávid közölte: pártja egyetért a Fidesz vezetőinek azon nyilatkozatival, hogy az erőszak megsokszorozza az erőszakot, és aki erőszakhoz nyúl, akarva akaratlanul is a hatalom szolgájává válik. Nem tüntetéssel, lázongással kell a fennálló kormányt megbuktatni – tette hozzá.

Harrach Péter (KDNP) a nemzeti ünnepek elszürküléséről beszélt. Szerinte az embereknek újból meg kell tanulniuk ünnepelni. Az ellenzéki politikus rámutatott: nemcsak a házasságkötések, hanem a párkapcsolatok száma is egyre csökken. Az emberek elmagányosodnak – jegyezte meg. A kereszténydemokrata politikus szólt arról, hogy a demokráciában is létezik zsarnokság, ami szerinte manipuláció formájában jelenik meg; „a tömegen uralkodni akaró réteg a tömeget manipulálja”.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) arról beszélt, hogy a nemzeti ünnepen a rendőrség fellépése szakszerű, határozott és törvényes volt. Hozzátette: egy évvel ezelőtt a rendőrség nem volt határozott, szakszerű és törvényes. A liberálisok frakcióvezetője fájdalmasnak nevezte, hogy október 23-a csak arról szólt, a pártok miként tudnak egymáson valamilyen fogást találni. Juhász Gábor igazságügyi és rendészeti államtitkár válaszában közölte: egy évvel ezelőtt nemcsak a rendőrség nem volt felkészülve, hogy ilyen erővel jelenik meg az erőszak, hanem a politikusok sem. „Ma Magyarországon olyan rendőrség van, amely képes törvényesen, határozottan biztosítani a békés ünneplés és a békés demonstrálás jogosítványát mindenkinek” – jelentette ki az államtitkár.

Horváth János (Fidesz) arról beszélt, hogy 51 esztendő távlatában hogyan alakult volna Magyarország sorsa, ha 1956 októberében a forradalom nem kényszerül szabadságharcba a szovjet katonai beavatkozás miatt.

Szabó Zoltán (MSZP) úgy fogalmazott: még mindig nem tudjuk méltósággal megünnepelni október 23-át. A szocialista politikus is azt mondta, hogy a rendőrség szakszerűen és arányosan lépett fel a tüntetőkkel szemben. Véleménye szerint az ellenzék továbbra sem hagyott fel a kettős beszéddel. Mindenkinek el kell döntenie, hogy elítéli-e az '56-tal vont hamis párhuzamokat, vagy maga is hamis párhuzamokat von – jegyezte meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.