időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Duplájára nőnek a lakbérek Szombathelyen

MNO
2007.10.24. 11:18

Átlagosan 92 százalékkal drágul az önkormányzati lakások lakbére január elsejétől Szombathelyen, ugyanakkor kétszeresére növelték a szociálisan rászorulók lakbértámogatását is - közölte szerdán sajtótájékoztatón Czeglédy Csaba, Szombathely szocialista alpolgármestere.

Tájékoztatása szerint Szombathelyen 2400 önkormányzati bérlakás közül 1400-ban élnek olyanok, akik igénybe vehetik a lakbértámogatást, amely szociális helyzettől függően elérheti akár a fizetendő lakbér 90 százalékát is. "

Nemcsak duplájára emeltük a lakbér-támogatási keretet, de mintegy 300 családdal bővítettük azoknak a körét, akik a megemelt jövedelemhatároknak köszönhetően most hozzájutnak lakbértámogatáshoz" – mondta. Hozzáfűzte: az önkormányzati lakások lakbérének megemelésére azért volt szükség, mert a lakásállomány jelentős része felújításra, karbantartásra szorul, ugyanakkor az önkormányzat szeretné bővíteni az önkormányzati tulajdonú lakások számát is, mert 600-an állnak sorban azért, hogy önkormányzati bérlakáshoz jussanak.

Czeglédy Csaba hangsúlyozta: a 80 ezer lakosú Szombathelyen sok olyan alacsony jövedelmű család van, amelyik piaci árat fizet bérelt lakásáért, és sokan vannak olyanok is, akik tulajdont szereztek ugyan, de jövedelmük tetemes részét a törlesztő részletek kifizetésére fordítják. "Őket nem védi olyan szociális háló, mint amilyen az önkormányzati bérlakásban élőket" – mondta.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.