Az érintett termékek körét könnyű meghatározni, a költségemelkedés ugyanis minden élelmiszert érint – hívja fel a figyelmet Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója. A szakember ugyanakkor rögtön hozzá is teszi: más kérdés, hogy a versenyhelyzet mely termékeknél ad erre lehetőséget – számol ba a napi.hu.
Fórián szerint most „történelmi esély” mutatkozik arra, hogy az élelmiszer-kereskedelmi láncok gondolkodásában végre valóban hátrébb kerüljön az ár, és olyan tényezőket helyezzenek előtérbe, mint a minőség, megbízhatóság, rugalmasság és pontosság. A nagy sajtóvisszhangot kapó drágulások ugyanakkor jó alkalmat adnak a láncok árrésének emelésére is – jegyzi meg az elemző.
Az áremelések a gabonaszektorból indultak, az idei alacsony termés miatt nemcsak a liszt, hanem a takarmány ára is emelkedett már, utóbbi pedig éppen kezd begyűrűzni a sertés-, baromfi- és tejárakba. Korábban azt lehetett gondolni, hogy míg a hús drágulását az import némiképp visszafoghatja, a tejárakat még az erősödő export is fölfelé húzza. Az elemző átlagosan 10-15 százalékos áremelkedéssel számol idén szeptember-december között, s az alapanyagárak növekedése már nemcsak a piacról származó információk szerint kezdődött el, hanem a KSH adataiban is tükröződik. A malmok áremelései már elérték a boltokat, átlagosan csaknem 30 százalékkal drágult a liszt s a kenyér is mintegy 20 százalékkal.
(napi.hu)