Helybenhagyva: Katus marad az előzetesben

<p>A Csongrád Megyei Bíróság helybenhagyta a Szegedi Városi Bíróságnak azt a döntését, ami Katus Ferencnek, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottjának előzetes letartóztatásáról szólt – mondta el Cseh Attila sajtószóvivő.</p>

MNO
2007. 10. 09. 12:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csongrád Megyei Bíróság mint másodfokú bíróság kedden hozott végzésével az elsőfokú bíróság határozatát annak helyes indokai alapján helybenhagyta – közölte a megyei bíróság elnökhelyettese.

Ismert, múlt hét csütörtökön a bíróság harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Katus Ferencet, akit a Bács-Kiskun Megyei Ügyészség jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsít.

A bíróság alaposnak ítélte az ügyészség indítványát, mely szerint tartani lehet a gyanúsított elrejtőzésétől, elszökésétől, tekintettel arra, hogy a bűnszervezet mint minősítő körülmény miatt a büntetés fölső határa tizenhat év. A határozat ellen Katus Ferenc és védője jelentett be fellebbezést a gyanúsított szabadlábra helyezése érdekében, ezért döntött az ügyben a másodfokú bíróság.

A Szegedi Városi Bíróság szeptember 21-én rendelte el Zuschlag János, majd egy héttel később személyi titkára, Lados István előzetes letartoztatását. Katus Ferenc Zuschlag Jánossal együtt az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciójának tagja volt, de a testület már mindkettőjüket kizárta a képviselőcsoportból. A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.
(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.